ÁSVÁNYVÍZ, AMELY TERMÉSZETES 8,6-os LÚGOS !  Dr Vis Magnific Aqua natúr, "földünk ajándéka&

Referenciák, vélemények

A Dr Vis Magnific Aqua Lúgos Ásványvíz kedvező élettani hatásai

Nem mesterségesen lúgosított, ezért a természet erejével segíti az elsavasodott szervezet helyreállítását, vitalitásának- és immunitásának javítását. Szervezetünk sav-bázis egyensúlyának helyreállításával könnyebben elérhető és megtartható az ideális testsúly. A megnövekedett testzsír tömeg az elsavasodás egyik káros tünete, a szervezet savasodás elleni védekezési reakciója.
A lúgos ásványvíz hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez.
Kálcium- és magnézium összetétele segíti az ásványi anyagok felszívódását.
Rendszeres napi fogyasztásra, vagy növelt mennyiségben kúraszerű fogyasztásra javasolható.

A szervezet elsavasodásának tünetei

A szervezet elsavasodásának tünetei

A helytelen táplálkozás, a szervezet elsavasodását eredményezi. Az egészséges embernek négyszer, a betegnek hétszer annyi lúgosító ételt kell fogyasztania, mint savasító élelmiszert.


Sajnos a modern ember étrendjének 80%-át savasító édességek, húsok, kávé, agyonfinomított élelmiszerből (pl. fehérliszt) készült ételek, tészták teszik ki, míg a lúgosító zöldségek és gyümölcsök, a szénsavmentes innivaló csak 20%-ban vannak jelen a táplálkozásban.
A hús emésztése során húgysavak keletkeznek, a kóla és üdítők foszforsavban gazdagok, a buborékos italokat szénsavval dúsítják, a cukorral és a finomlisztből készült tésztafélékből ecetsav lesz, a sajt és a sózott, tartósított felvágottak salétromsavat termelnek, a borból kénsav lesz, a kávé és a tea csersavban gazdag.

Súlyosbítja a helyzetet helytelen életmódunk. A stressz, a kevés alvás és lazítás,a túlterheltség, a jövőtől való félelem, a mozgás hiánya állandóan a savasság irányába tolják el a szervezet érzékeny egyensúlyi állapotát. Ahhoz, hogy a savak ne károsítsák sejtjeinket, a szervezet minden erejével megpróbálja a vér pH-értékét állandóan 7,2-7,4 között tartani. A túlélés érdekében kénytelen a savakat a szervezet saját ásványi anyagaihoz kötni, hogy semlegesítse kémhatásukat, majd salakanyagként elraktározza őket. A savasodás révén az évek során egyre több salaksó gyűlik fel a kötőszövetekben. A savak pufferoláshoz felhasznált nyomelemek és ásványi anyagok hiánya felőrli a szellemi, testi és szexuális energiákat! A savasodás folyamatos előrehaladásának következménye a hajától, fogaitól megfosztott, súlyos csontritkulásban szenvedő összeaszódott ember!

De már az állandóan savas szervezet előretolja a krónikus folyamatokat. Orvosilag is alátámasztott tény, hogy a betegségek 99%-nak hátterében a szervezet elsavasodása áll.

Mely jelek figyelmeztetnek az elsavasodására?

Állandó fejfájások, fáradtság, szájszag, piszkos bőr, sok miteszer, lepedékes nyelv, cellulitisz, gyomorégés, fogszuvasodás, gombásodás, székrekedés, HAJHULLÁS és a karikás szemek.
Ha a salakanyagok már az izomszövetekben is felgyülemlenek: izomfájdalmak, reuma és köszvény a következmény.
Ha valaki nem hajlandó változtatni étkezési szokásain, a szervezet a csontokból és a véredények falából kálciumot von ki, hogy semlegesítse a savak romboló hatását. A következmény: visszeresség, vérellátási zavarok, csontritkulás, érelmeszesedés. Az egyre inkább elhatalmasodó folyamat következtében teljesen felborulhat a sejtek anyagcseréje így komolyabb betegségek alakulnak ki, pl. vese -és epekő, lábszárfekély, szívinfarktus, rák, gutaütés, szürkehályog, emésztési zavarok és májkárosodás. A nők a klimax beálltáig egy kis előnyt élveznek, mert a menstruációs vérrel megszabadulnak némi salakanyagtól. A nők teste a savakat leginkább a felkar, a csípő, a far és a combok külső oldalának, a térd belső oldalának bőr alatti kötőszöveteiben raktározza. Ha ezeken a testrészeken a bőrt megmarkolva tésztatapintatú és fáj, az savasodásra utal. A semlegesített savak, salakanyagok narancsbőr formájában jelentkeznek, melyet kizárólag méregtelenítéssel, a helytelen étkezési szokások megváltoztatásával és mozgással szüntethető meg.

(Forrás: www.hairwellness.hu)

http://www.hairwellness.hu

A szervezet súlyos elsavasodása.. számtalan betegség előidézője lehet.

Szervezeted súlyos elsavasodása kihat a hétköznapjaidra és számtalan betegség előidézője lehet. Hozd egyensúlyba újra a tested!
Szerző: Horváth Eszter
Forrás: Femina.hu
1009.07.05.
Szinte minden beteg ember szervezete túlsavasodott. A látens acidózis pedig - lévén tipikus civilizációs probléma - különböző betegségeket, a teljesítőképesség csökkenését és általános rossz közérzetet is okozhat.

Okok és következmények
Létedhez az ételeidből-italaidból származó cukrok és zsírok oxidációja nyomán nyered energiádat, miközben szervezetedben savak is keletkeznek. Optimális energiatermelés esetén az oxidáció során szénsav és víz képződik. A táplálékaidból származó szerves savak is szénsavvá alakulnak. Ez a típusú sav nem terheli meg a szervezetet - kilélegzed. Oxigénhiány esetén az energiatermelés folyamata már nem zökkenőmentes, és melléktermékként olyan savak is képződnek, melyeket a szervezet a légutakon keresztül nem képes kiválasztani. Ilyen például a tejsav és a ketonsav.
Tulajdonképpen csak a vesén át kiválasztott anorganikus savak és a húgysavak segítik elő a látens acidózis kialakulását helytelen táplálkozás esetén. A légutakkal ellentétben a vesén át kiválasztott savak mennyisége nagyon korlátozott, hiszen naponta csak körülbelül 1,5 liter vizelet termelődik. A szervezet sav-bázis egyensúlyának szempontjából alapvetően mindegy, hogy táplálékoddal organikus savakat vagy bázisokat, azaz lúgot veszel-e magadhoz. Így tehát a túlsavasodás okaként két fő dolog jön szóba: a túl sok szervetlen savat tartalmazó étrend vagy az oxigénhiány.
Mitől alakulhat ki?
Látens acidózis akkor alakul ki, ha szervezetedben az oxigénhiány miatt a cukrok és zsírok elégetése nem zajlik tökéletesen. A folyamat során képződött savakat - elsősorban a tejsavat - a tüdő nem választja ki, így megterheli szervezetedet.

De még ekkor sem kell feltétlenül krónikus, látens acidózisnak kialakulnia, hiszen a máj átalakíthatja a szerves savakat. Ehhez azonban sok energiára, tehát oxigénre van szüksége. Ha májad elegendő oxigénhez jut, naponta ötvenszer több protontól tud megszabadulni, mint amennyit a veséd képes kiválasztani.
A savasodás tünetei
Savasodásra nemcsak a célzott mérés eredménye által lehet következtetni. Vannak árulkodó tünetek is, melyek figyelmeztethetnek.
Gyakori jelek
• Sárgás, petyhüdt bőr.
• Kellemetlen szájszag.
• Lepedékes nyelv.
• Töredezett haj, köröm.
• Ok nélküli fáradtság.
Belátható következmények
A krónikus túlsavasodás következményei könnyen megérthetőek. Energiahiány következtében egyes sejtjeid és szerveid teljesítőképessége csökken. Amikor szerveid nem működnek optimálisan, szervezeted legkülönbözőbb részein alakulhatnak ki különböző kóros elváltozások, és így már el is jutottál a krónikus betegségekhez.

Mit tehetsz ellene?
A táplálkozáson kívül egyéb tényezők is jelentős szerepet játszanak a túlsavasodás kialakulásában. Éppen ezért a probléma megoldása ezen tényezők megszüntetésében, illetve mérséklésében rejlik.
Oxigénhiány
Ebben az esetben két dolgot – a valódi és a másodlagos oxigénhiányt – kell megkülönböztetni. A valódi oxigénhiány oka a rossz oxigénellátottság. Előállhat szív- és keringési megbetegedések, tüdőbetegségek, de az edzettség hiánya miatt is. Ez utóbbi esetben a megterhelő tevékenységek – extrém esetben már egy kis lépcsőzés is – oxigénhiányt produkál a szervezetben. Másodlagos oxigénhiány akkor keletkezik, ha a sejtek a benned lévő pH-érték miatt nem képesek a jelenlévő oxigént feldolgozni.
Az elsődleges oxigénhiányt úgy lehet kiküszöbölni, ha kezelteted a szív- és érrendszeri, illetve a tüdőbetegséget.
A másodlagos oxigénhiánytól való szabadulás a sejten belüli pH-érték szabályozása útján lehetséges, májad közreműködésével. Ahhoz, hogy májad munkájához elegendő oxigén álljon rendelkezésre, egyrészt serkenteni kell vérkeringésedet – többek között meleg májpakolással –, másrészt csökkenteni kell a terhelést. Ebben az esetben is nagyon fontos a mértékletes táplálkozás. Használhatsz májtámogató gyógynövényeket is, mint amilyenek a máriatövis, a katáng, az apróbojtorján vagy az aloe.

Tipp
Javíthatsz szervezeted oxigénellátottságán, ha rendszeresen végzel légzőgyakorlatokat, kíméletes, kitartást igénylő sportot űzöl. Szintén jót tesz a szaunázás, az antistressz-tréning, illetve a lemondás a dohányzásról.

Májad savbontó munkáját azzal támogathatod, ha csökkented a terhelését diétával, gyógynövényekkel, javítod vérkeringésed meleg hasi pakolással, szaunázással.
Túltápláltság
A túltápláltság megfelelő diétával hosszabb-rövidebb idő alatt leküzdhető. A diétát jelen esetben a kevesebb anorganikus savat - ecet-, szénsav - tartalmazó ételek fogyasztása jelenti. Jó eredményeket érhetsz el böjtkúrák segítségével is. A bázikus ételek átmeneti fogyasztása nem nyújt tartós megoldást, hiszen hatásukra csak rövid időre változik meg szervezetedben a pH-érték, és a bázisokat a vizelettel mindjárt ki is üríted. Nem létezik egyetlen természetes táplálék sem, amely önmagában is bázikus lenne.
Stressz
Nagyon fontos felismerned, hogy a hosszan tartó stressz túlsavasodáshoz vezethet, ugyanis az erek összeszűkülése miatt oxigénhiányos állapot lép fel, melynek következtében súlyosabb esetben akár szervi károsodás is kialakulhat. A stressz megelőzése érdekében érdemes elgondolkodnod azon, hogy valóban olyan fontosak-e azok a helyzetek, történések, amelyek miatt felizgatod magad!

http://www.femina.hu

Az étrend hatása a sav-bázis egyensúlyra

Egészségünk titka: a sav-bázis egyensúly

Egészségünk titka: a pH-egyensúly
Gyakran van úgy, hogy Ön bármiféle különösebb ok nélkül fáradtnak érzi magát?
Súlyproblémákkal küszködik, vagy betegségek gyötrik?
________________________________________
Forradalmian új kutatások szerint minden betegség egyetlen alapvető okból adódik; és ezek nem a kórokozók! Testünk túlsavasodása az, ami egészségügyi gondjainkért felelős.
Mint ahogy testünk szabályozza a hőmérsékletét, a vér pH-értékét is befolyásolja egy nagyon szűk tartományban; és mindent megtesz azért, hogy ezt fenntartsa. A vér elsavasodásának elkerülése végett a szervezet eltárolja a savakat a sejtekben, ezzel túlterhelve őket. Belső nedveink pH szintje testünk minden egyes sejtjére hatással van; és ha a savasság hosszan tart, megzavarja az összes sejtszintű aktivitást - megakadályozza az életet magát.
A pH-érték fogalmával bizonyára Ön is tisztában van. Ki ne emlékezne diákkora kémiaóráinak színes kísérleteire? Akkoriban talán még fel sem fogtuk a pH-érték jelentőségét, mostanában viszont egyre gyakrabban kötik össze fogalmát egészségünk megőrzésével.
Három okból kifolyólag következhet be elsavasodás:
1. Ha túl sok savas ételt eszünk
2. Ha mérgek halmozódnak fel, vagy mikroorganizmusok szaporodnak el a szervezetünkben
3. Vagy akkor, ha testünk helytelenül bontja le, illetve semmisíti meg a savakat.
Napjaink táplálkozása a leggyakoribb oka az elsavasodás kialakulásának. Túl nagy mértékben fogyasztunk savasító állati eredetű ételeket, mint például a hús, sajt vagy tojás; túl sok savasító italt iszunk, mint például a kávé, sör vagy egyéb alkoholos italok, illetve nagy mennyiségű cukrot viszünk be szervezetünkbe. Ezzel szemben kevés zöldséget eszünk, melyek segítenének ellensúlyozni a savakat.
Még a stressz és a többi negatív érzelem is savakat termel, ennek következtében a stresszes ember könnyebben megbetegedhet.
Amikor felborul szervezetünk pH-ja, számos problémával szembekerülhetünk. Egy elsavasodott testben az egészséges sejtek elkezdenek felbomlani - a megváltozott környezet hatására -, és különféle baktériumok alakulnak ki belőlük, melyek élesztő- és egyéb gombákká válnak, végül penészgombává – melyek aztán újabb savakat termelnek. Ez az ördögi kör így folytatódik, és az enyhe tünetekből később súlyosabb problémák alakulhatnak ki.
A savasság a következő problémákat okozhatja, csak hogy néhányat említsek:
• száraz bőr
• izomláz
• emésztési zavarok
• depresszió
• csontritkulás
• magas vérnyomás
• cukorbetegség
• rák
A zsír egy sav-probléma!
A zsír kialakulásának valódi oka szintén a savasságban keresendő! A test zsírsejteket termel, hogy elszállítsák a savakat a létfontosságú szervektől; melyek különben komoly károsodást szenvednének. A zsír menti meg az Ön életét! A zsír valójában nem más, mint a test reakciója egy veszélyesen túlsavasodott állapotra.
Fáradtság
A test elsavasodása nagyon gyakran okoz alacsony energiaszintet. Egy savas közegben termelődő méreganyagok lecsökkentik a fehérje és az ásványi anyagok felszívódását, így meggyengül a test hormon- és enzimtermelő képessége, és a sejtek nehezebben újulnak meg, a test kevesebb energiát termel. Ennek eredményeképpen fáradtságot és csökkent állóképességet tapasztalunk.
Az elsavasodás tehát egészségügyi problémák széles skáláját okozza, viszont ennek helyreállításával, egy optimálisan lúgos környezetben a test meggyógyítja önmagát.
Ragyogó egészségünk és életerőnk titka szervezetünk pH-egyensúlyában rejlik.
A pH-egyensúly helyreállítása helyes étrendet igényel. Ez azt jelenti, hogy lúgosító ételeket (zöldségek, alacsony cukortartalmú gyümölcsök, stb.) és nagy mennyiségű vizet kell fogyasztanunk.
Ha még nem tette volna, kérem feltétlenül iratkozzon fel a „7 lépés a pH-egyensúlyhoz” hírlevelemre! Könnyen alkalmazható tanácsaimmal Ön is megtapasztalhatja a pH-kiegyensúlyozott élet hihetetlen előnyeit.
Savasító és lúgosító hatású ételek
Az átlagos táplálkozás túlnyomórészt savasító ételeket tartalmaz, közel 90%-ban. Ezzel szemben az ideális arány majdnem pont a fordítottja – 20% savasító és 80% lúgosító étel lenne!
Nem véletlenül van tehát ennyi túlsúlyos vagy vérnyomásproblémával küszködő ember, és általában, azt mondhatjuk, hogy nem túl jó a társadalmunk egészségi állapota. Az emberek nagy többsége elsavasodott állapotban van.
Most beszéljünk egy kicsit a különböző ételek testre való hatásairól, ahogy azok a pH-értéket befolyásolják.
A gyümölcsök kiváló ásványi anyag- és rost-, illetve vitaminforrások, azonban a legtöbbjüknek magas a cukortartalma, így savasító hatást gyakorolnak a testre. Ha túlzottan el van savasodva a teste, mértékkel fogyassza az ilyen gyümölcsöket, de ha a pH-értéke rendben van, eheti őket az étkezések között. Néhány enyhén savasító gyümölcs például az alma, narancs, szőlő, barack, szilva, ananász vagy körte, míg a banán, citrom, meggy vagy a mazsola lúgosítanak.
Ugyan a tejtermékek nagy mennyiségű ásványi anyagot tartalmaznak, melyek lúgosítják a testet, de a laktóz (tejcukor) tartalmuk elősegíti a gombák jelenlétét, melyek tejsavvá alakítják azt. Minél tovább tart a tejtermékek előállítási folyamata, vagy minél tovább tárolják, annál inkább savasító hatásúvá válnak; ellenben a friss tejtermékek – így a friss tej is – lúgosítanak.
A gabonafélék, mint a búza, rizs, zab vagy az árpa, kisebb-nagyobb mértékben savasítanak az összetett szénhidráttartalmuk miatt, de fogyaszthatóak mérsékelt mennyiségben, és zöldségek mellé különösen hasznosak. A hajdina önmagában is lúgosít.
A pékáruk többsége nem tesz jót a testnek a finomított liszt- és a magas élesztőtartalmuk miatt. A kenyérben, süteményekben vagy a tortákban található élesztő elősegíti a szervezet gombásodását, és így hozzájárul az elsavasodáshoz. Fehér kenyér helyett lehetőleg teljes kiőrlésű (barna) kenyeret fogyasszon, illetve olyan kenyeret, mely egyáltalán nem vagy kevesebb élesztőt tartalmaz.
Sokan úgy gondolják, hogy az olajok és a zsírok okozzák a túlsúlyt, és ezért próbálnak minél kevesebbet bevinni belőlük. Ám a túlsavasodás oka a sav-lúg arányban keresendő, és a testnek igenis szüksége van a zsírokra, hogy megvédje önmagát a savaktól. Nem mindegy viszont, hogy milyen zsiradékot használunk. Lehetőleg kerülje a telített zsírokat (ezek szobahőmérsékleten szilárdak, mint pl a margarin és a vaj), és fogyasszon helyettük telítetleneket (legjobbak az olívaolaj, halolaj, kankalinolaj, borágóolaj vagy a lenmagolaj).
Az összes hús és hal savasító étel. Vannak közöttük kevésbé savasítóak, mint például a máj, lazac vagy pisztráng, illetve erősen savasítóak, mint a disznó-, marha vagy a borjúhús. Kerülje az utóbbiakat, és egyen helyettük inkább csirke-, vagy pulykahúst, de azokat is mérsékelt mennyiségben. A fehérjebevitelt gyakran hússal fedezzük, de ezek amellett, hogy sok fehérjét tartalmaznak, tartalmaznak telített zsírokat és koleszterint is. A szükséges fehérjéhez és aminosavakhoz hozzá lehet jutni a zöldségekből is, melyek – a hússal ellentétben – rengeteg vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak. Túlzott elsavasodás esetén a legjobb, ha egyáltalán nem fogyaszt húst, amíg helyre nem áll a szervezete.
A gombák a természetben lebontó szerepet töltenek be, és – ellentétben a növényekkel – szén-dioxidot termelnek oxigén helyett. Ha gombákat fogyasztunk, az megmérgezi az emberi sejteket is, így mindegyik fajtájuk – legyen az akár csiperke, őzlábgomba, moszat vagy szarvasgomba – mindenféle formában mérgező. Ne fogyassza őket, és lehetőleg kerülje a hosszan tárolt gabonákat, a kukorica- és földimogyoró-termékeket is, melyeknek magas a gombatartalma.
Ha teheti, fogyasszon csírákat, mivel ezek rendkívül gazdagok tápanyagokban, és ahogy növekszenek, egyre lúgosabbá válnak. Vásárolhat búzacsírát vagy szójacsírát a boltban, de akár termeszthet is a saját konyhájában.
A pH-egyensúly a szuperhidratálással kezdődik
Szervezetünk gyakorlatilag minden funkciójához szükség van vízre. A víz szállítja a tápanyagokat az emésztőrendszertől a sejtekig, és a bomlástermékeket a sejtektől a kiválasztó szervekig, hogy aztán kiürüljenek. Fontos szerepet játszik a légzésben, a hőszabályozásban és az elektrokémiai folyamatokban is, mint például az idegműködés.
A víz a legfontosabb elem a helyes pH-érték létrehozásához és fenntartásához. Mivel naponta 2-2,5 litert vesztünk a normális testműködések során, rendkívül fontos ezt pótolni nagy mennyiségű és jó minőségű vízzel. Ha nem iszunk elegendő mennyiségű vizet, annak komoly következményei lehetnek:
• Lassulnak az anyagcsere folyamatok
• Felhalmozódnak a savak, mivel nem tudnak megfelelően kiürülni
• Agyműködésünk, emlékezőképességünk gyengébbé válik
• Állandóan fáradtnak érezzük magunkat
Ön elegendő mennyiségű vizet iszik? A legtöbb ember nem; és krónikusan ki vannak száradva anélkül, hogy tudnának róla.
Lássa el testét bőséges mennyiségű folyadékkal; igyon meg 20 testsúlykilogrammonként legalább 1 liter tiszta vizet, vagyis 3-4-5 litert naponta, egyenletesen elosztva a nap folyamán!
Az étel utáni sóvárgás gyakran a test víz iránti könyörgése, és ahogy a helyes hidratálás elkezdődik, fokozatosan kifejlődik a szomjúságérzet is. Ön talán szomjasabb, mint azt valaha is gondolná.
Vajon mindegy, hogy milyen folyadékkal pótoljuk testünk vízszükségleteit?
NEM!
A kávé, az alkohol, a tea, a szénsavas, cukrozott üdítők és az egyéb divatos „löttyök” nem helyettesítik a tiszta vizet, és ahelyett, hogy pótolnák a vizet, éppen ellenkező hatást fejtenek ki. Ugyan ezek az italok tartalmaznak vizet, de nagyobb mértékben tartalmaznak vízelvonó (dehidratáló) anyagokat is, melyek nemcsak az őket feloldó vizet távolítják el, hanem testünk víztartalékaiból is elvonnak, így rendkívüli mértékben hozzájárulnak az elsavasodáshoz.
1 liter kóla savasító hatásának ellensúlyozásához 20 liter vizet kellene meginnunk!
Strukturált víz
Az anyagcserénk nagy része és a sejtekben levő DNS strukturált víz jelenlétében működik, mely – eltérően a hagyományos víztől – számos egyedülálló tulajdonsággal rendelkezik. Természetes mágnesességének köszönhetően molekulái ötös vagy hatos csoportokba szerveződnek, és öt- vagy hatoldalú, csillagszerű képződményeket hoznak létre.
Tudományos kutatások szerint a mikrohullámú sütők, mobiltelefonok vagy vezeték nélküli telefonok erősen megváltoztatják testnedveink struktúráját, így ez megzavarja a sejtek anyagcserefolyamatait. Ennek ellensúlyozásaképpen sok orvos ajánlja az energetikailag jó minőségű strukturált víz fogyasztását.
Régen a vizet kutakból és forrásokból nyerték, így a víz természetes energiája és adottságai fennmaradtak. Manapság viszont csapvizet használunk, ami több kilométer hosszú csővezetékeken keresztül jut el hozzánk. A nagy nyomású hosszú és keskeny vezetékek, illetve a 90°-os erőteljes irányváltások természetellenes mozgásra kényszerítik a vizet, miáltal megváltozik a struktúrája; tönkremegy és élettelenné válik. Egy ilyen vízben a baktériumok és vírusok könnyen elszaporodnak, ezért klórt adnak hozzá, ami természetesen elpusztítja őket; viszont ez a mi szervezetünkben is kárt tesz. A csapvíz ezen kívül még rengeteg szennyező anyagot tartalmaz, amit a vízművek nem tudnak kiszűrni.
A tisztított, desztillált víz és az ásványvizek éppúgy nem rendelkeznek a strukturált víz szerkezetével, mint a csapvíz, és testünknek hatalmas energiát kell arra fordítania, hogy strukturált, rendezett vizet hozzon létre belőlük.
A strukturált víz a következő előnyös tulajdonságokkal rendelkezik:
• Azonnal felszívódik a testben anélkül, hogy azt a testünknek meg kellene „emésztenie”.
• Kellemes íze van, és energiával tölti fel a testet.
• Sokkal több oxigént szállít, mint a hagyományos víz, így könnyebben távolítja el a mérgeket.
• Molekulái könnyedén áthaladnak a sejthártyán keresztül a sejtmagba, így jó tápanyagellátást biztosítanak.
• A baktériumok megtelepedése a vízben, valamint a vízzel kölcsönhatásba kerülő helyeken is lehetetlenné válik!
• Véd a betegségek ellen és lassítja az öregedést.
Ionos ásványok
Az ionos ásványi anyagok a legfontosabb tápanyagok, melyek fenntartják a sav-bázis egyensúlyt. Különösen a kalcium-, nátrium-, kálium-, magnézium-, réz-, klorid-, és hidrogénkarbonát-ion játszik fontos szerepet egészségünk megőrzésében. Ha a savszint túl magas, testünk eltárolja a savakat a szövetekben és a szervekben, illetve ásványokat használ fel a semlegesítésükre, kivonva őket a különféle szervekből, csontokból és a fogakból.
Testünk az ionok segítségével állítja elő az elektromos energiát, mely számos életműködés alapjául szolgál. Elektromos impulzusokat használ az idegrendszer, hogy továbbítsa az ingereket, ami megnyilvánul az izomműködésben, a kiválasztásban, a mirigyek működésében, az agyműködésben, és a hőszabályozásban is. Bármely ionos ásványi anyag kiegyensúlyozotlansága megzavarhatja a testünk elektromos üzeneteit, ami általános testi zavarokhoz és betegségekhez vezet.
Hogyan juttathatjuk be a megfelelő ásványi anyagokat kellő mennyiségben a szervezetbe? Ehhez a legjobb forrást a zöld levelű zöldségek nyújtják számunkra, és emellett hasznos a sárgarépa, a brokkoli, a bab, a kelbimbó és az édesburgonya fogyasztása is. Kevésbé ismertek, de annál értékesebb zöld növények a búzafű, az árpafű, a lucernafű és a spirulina alga, melyek a legjobban lúgosító táplálékok közé tartoznak. Különféle olajos magvak, illetve a gyümölcsök nagy része szintén tartalmaznak ásványi anyagokat.
Zöld táplálékok – A természet válaszai a helyes pH-egyensúly érdekében
A zöld növények a legjobban lúgosító ételek a Földön, tele értékes tápanyaggal. A zöld füvek könnyen felszívódó vitaminokkal, ásványi anyagokkal, aminosavakkal, rosttal, klorofillal és enzimekkel töltik fel a szervezetünket, melyek segítenek semlegesíteni a vérben és a szövetekben levő savakat.
A zöldek rendkívül gazdagok klorofillban, melyet gyakran hívnak a növények "vérének". A klorofill molekulaszerkezete majdnem olyan, mint az emberi véré, annyi különbséggel csak, hogy míg a klorofillban a magnézium a középső atom, a vérben vas. A szervezetünk ki tudja cserélni a klorofill középső atomját vasra, hogy így vért alakítson ki, és építsen fel. A klorofill segíti a vér sejtjeit, hogy ellássák oxigénnel a test minden részét.
Zöld levek fogyasztásával bőséges mennyiségű enzimmel töltheti fel a szervezetét, melyekre a szervezetében végbemenő szinte összes kémiai tevékenységnél szükség van.
Íme a zöldek néhány előnyös tulajdonsága:
• Több, mint 70%-ban tartalmaznak klorofillt.
• A klorofill megköti a fényt, így bármely más anyagnál több fényenergiát tartalmaz.
• A zöld italoknak magas az oxigéntartalma, mint ahogy az összes zöld, klorofillt tartalmazó növénynek. Az agy és az összes szövet optimális működéséhez magas oxigéntartalmú környezetre van szükség.
• A klorofill antibakteriális hatású, és egyaránt használható gyógyításra külsőleg és belsőleg is.
• A tudomány bebizonyította, hogy a klorofill megállítja a kártékony baktériumok növekedését és fejlődését.
• A zöld levek sokkal hatékonyabb méregtelenítők, mint a sárgarépalé vagy a többi gyümölcs és zöldség. Dr. Earp Thomas szerint 15 kg búzafű méregtelenítő hatása egyenértékű 350 kg sárgarépáéval, fejes salátáéval vagy zellerével.
A helyes pH-egyensúly nagyon hasonlít a fény egyensúlyához
A tiszta, világos, fehér fény a spektrum minden színének tökéletes egyensúlyából jön létre. Ha bármilyen mértékben is megbomlik az arányuk, a fény nem lesz többé tiszta. Hasonló módon a pH-egyensúly is minden szükséges elem és tápanyag közreműködése által valósul meg.
Semelyik elem nem képes egyedül előidézni ezt az egyensúlyt, de amikor a test megkapja az összes szükséges tápanyagot, akkor létrejön az egyensúly.
A pH-egyensúly elérhető táplálékkiegészítők fogyasztása nélkül is, azonban használatukkal jelentősen meggyorsítható és hatékonyabbá tehető a folyamat.
A varázslatos zöld ital
Az egyik legjobb mód a pH-egyensúlyunk visszanyerésére és fenntartására az, ha sok zöld növényt fogyasztunk. Sajnos a legtöbb ember nem szán elég időt arra, hogy leüljön és elegendő mennyiségű zöldséget ropogtasson el, így nem tudják meg, hogy azok milyen egészségesek lehetnének a számukra. Most viszont már kényelmesen és gazdaságosan lehet orvosolni ezt a problémát: „igya meg a zöldségeket” egy egészséges, lúgosító zöld ital formájában.

Az pHion Green Superfood porral elkészített jó ízű itallal most könnyen hozzájuthat a bőséges mennyiségű zöld táplálékhoz!
Ha igazán lúgosító hatásúvá szeretné tenni zöld italát, csepegtessen bele pHion pH Boostert – így az 50-szer lúgosabbá válik.
A pHion Green Superfood és a pH Booster kombinációja tökéletes módja annak, hogy bejuttassa szervezetébe a lúgosító zöldeket, és a nagy erejű tápanyagait, amire szüksége van, hogy elkezdje nagyszerűen érezni magát.
Termékeinket az amerikai pHIon Nutrition fejlesztette ki Dr. Christopher Vasey, a Sav-bázis diétával az optimális egészségért című könyv szerzője vezetésével. Dr. Vasey 25 éve foglalkozik természetgyógyászattal a svájci Chamby-Montreauxban, és pályafutása során 18 könyvet írt meg öt nyelven a pH-egyensúly, a méregtelenítés, és a megfiatalodás témakörében.
A pHion Nutrition gondosan ügyel arra, hogy csak a legjobb minőségű füveket, növényeket használják fel a termékek készítése során, hiszen céljuk az, hogy hatékony és biztonságos táplálékkiegészítőket tudjanak nyújtani az Ön számára. A termékek szigorú előírások szerint és fokozott ellenőrzés mellett készültek, az összes összetevőt feltüntetve a csomagoláson.
Mit tapasztalhat, ha elkezdi újra egyensúlyba hozni testének pH-ját tápanyagdús, lúgosító ételekkel vagy táplálékkiegészítőkkel?
• Lehetséges, hogy méregtelenítési tüneteket tapasztal majd, mint például szédülés, hányinger, fejfájás vagy fáradtság. Ez azért van, mert ahogy a test elkezd megszabadulni a felgyülemlett savaktól, a vér szennyezettebb lesz, így rosszabb közérzetet tapasztalhat, mielőtt jobban érezné magát. Ez jó, annak a jele, hogy a teste kiüríti az elraktározódott méreganyagokat a szervezetéből. Hol szeretné inkább tudni a rossz dolgokat: a testén belül vagy kívül?
A lúgosító programról bővebben A lúgosító étrend című cikkünkben olvashat, melyet a többi hasznos információval együtt megtalál az oldal alsó részén.
• Talán úgy találja majd, hogy kevésbé éhes; ez azért van, mert az evés utáni vágy nagyon gyakran a test víz utáni könyörgése. Ha nem hiszi, próbálja ki! Legközelebb, amikor úgy érzi, muszáj ennie, igyon meg egy liter zöld italt. Fogadok, hogy legtöbb esetben az éhség eltűnik.
• Több zöldségre fog vágyni, mint eddig.
• Elképzelhető, hogy bizonyos ételek utáni erős vágya csökkenni fog. Az egészségtelen ételek, mint például a csokoládé, gomba, szénsavas üdítők, édességek vagy a vörös húsok iránti vágy általában lecsökken.
• Ahogy helyreáll a pH-egyensúly, a teste elkezdi megszabadítani magát a felesleges zsírtól, mely az elsavasodás következménye volt. Nem szokatlan jelenség, hogy ha valaki tartja magát ahhoz, hogy megiszik naponta legalább 3-4 litert, akkor akár egy hónap alatt leadhat 5-10 kg-t.
• Megtapasztalhatja, hogy megnő az energiaszintje.
• Ha folyamatosan issza a nagy mennyiségű zöld levet minden nap, akkor észreveheti majd, hogy a bőre hihetetlen változáson megy keresztül. A szervezetünknek legmegfelelőbb nagy mennyiségű strukturált víz drámai hatást tud kifejteni a bőrre. Az eddigi száraz és esetleg ráncos bőr hidratálttá válik, sima és rugalmas lesz.
• Észreveheti, hogy jobban és mélyebben alszik. Sokan beszámolnak arról, hogy az eddigi 8-10 óra alvás helyett sokkal kevesebbre van szükségük, hogy teljesen kipihenjék magukat.
• Lehet, hogy tisztulni kezd a gondolkodása, és megszűnnek a ködös pillanatok, amelyeket néhanapján tapasztalhat. Ahogy gondolkodásunk tisztábbá válik, javul a stresszhelyzetek kezelésére való képességünk.
• Sokkal ritkábban vagy egyáltalán nem betegszik meg. Egy egészséges, enyhén lúgos testben nem szaporodnak el a kórokozók, és nem alakulnak ki a rendellenességek, illetve megerősödik a szervezet immunrendszere. Nem örülne neki, ha nem kellene többet gyógyszerekre költenie?
• Általános egészségi állapota igen pozitív irányba lép előre, és ez felbecsülhetetlen érték.
Hisszük, hogy a testünk egészségesnek, élettel telinek és rugalmasnak teremtetett. Minden képessége megvan arra, hogy meggyógyítsa magát, ha mind a szükséges környezet, mind a szükséges tápanyagok rendelkezésére állnak.
Tudjuk, hogy egészségessé válni sokszor nem könnyű, ezért arra törekszünk, hogy hasznos információkat nyújtsunk, ami segít Önnek az egészsége szempontjából jobb döntéseket hozni.
Fedezze fel a lúgosítás hihetetlen előnyeit! Emlékszik, milyen jól érezte magát gyerekkorában? Mennyi energiája volt? Most visszanyerheti az egészség és az erőnlét nagyszerű érzését... az egész a testének egyensúlyba hozásával kezdődik.
A jólét Önt is megilleti a születésénél fogva. Engedje meg, hogy segítsek Önnek elérni egy egészségesebb és jobb életet.
Fodor Bálint (www.alkalive.hu)

http://www.alkalive.hu

Lúgosítás

LÚGOSÍTÁS - SAVASODÁS, SAV - LÚG pH EGYENSÚLY, SAVAS - LÚGOS ÉTELEK (bioenergetikus.hu)
• pH-érték meghatározása és mérése
• A szervezet pufferoló- pH kiegyenlítő mechanizmusai és szervei (vér, tüdő, vese→vizelet, verejtékmirigy)
• Kóros pH kémhatások formái a szervezetben (túl- savasodás / acidózis/ és túl- lúgosodás /alkalózis/)
• A szervezet Lúgosítási folyamata, a túlsúly kialakulása
• Savasodás alapvető okai a szervezetben
• Savasodás tünetei a szervezetben
• Savasodás elleni lúgosítási kezelés, teendők (szódabikarbóna hatásai)
• Lúgosító - Savasító ételek, italok (gyümölcs táblázat)

• Hatékony lúgosító, savasodás elleni gyümölcs- és zöldséglé kombinációk
• Kiemelt és ajánlott Társoldalak
PH -érték meghatározásának - mérésének leírása
Lúgosításról, savtalanításról, a savasító jellegű és lúgosító jellegű ételekről és italokról, mozgás és légzéstechnikáról, kellő mennyiségű folyadék fogyasztásról szóló leírások során egyre többször halljuk és értjük ezen tényezőknek a jelentőségét, a megelőzés lehetőségei között, ill. az egészségi állapotunk megítélésében és fenntartásában. A helyes szemlélet kialakításában azonban fontos, hogy megértsük, miért fontos a szervezetünket segítenünk abban, hogy fenn tudja tartani az optimális kémhatást, pH vegyhatást a vérben, a sejtekben.

Minden egyes sejt életműködéséhez, működő képességéhez szükséges az emberi szervezetben az állandó és optimális pH vegyi környezet. Mindehhez a továbbiakban rövid áttekintés látható arról, hogy az élettani, és állandó kémhatást a szervezetben milyen szervek, folyamatok biztosítják (és mivel segíthetjük ezt elő), mert ezeken az ismereteken keresztül könnyebben megérthető, hogy a savasodás során miért alakulnak ki a következményes tünetek és betegségek.

Testünk, sejtjeink nagy része víz, egy olyan közeg, amelynek feladata a tápanyagok, oxigén és egyéb biokémiai anyagok (és információk) szállítása. Ez a közeg lehet savas vagy bázikus, melynek mérésére a pH mértékegység, azaz pH-skála szolgál.
A pH, a Power of Hidrogén (Hidrogén ereje) rövidítéséből származik, és a folyadékban lévő hidrogénionok számának mértékét jelöli. Minél több a szabad hidrogénion, annál savasabb a kémhatás. pH-érték számszerűen egy oldat mol-ban kifejezett hidrogénion-koncentrációjának negatív logaritmusa (például 0,1 mol /HCL-oldat hidrogénion koncentrációja 10‾¹ mol/L, pH-ja tehát 1). A semleges vegyhatású oldat (ilyen például a frissen desztillált víz) pH-ja 7.
Kémhatás pH értékek:
Optimális szint az emberi szervezetben 7,35-7,45 pH közötti érték, azaz enyhén lúgos kémhatású. Az anyaméhben lúgos, pH 8,4-es magzatvízben fejlődik a magzat és az anyatejjel táplált csecsemőknek lúgos a vizelet pH értéke. Itt érdemes megjegyezni, hogy a tengervíz (ahonnan az élet fejlődéstörténete jelen ismereteink szerint elindult) pH értéke 8,4!
• savas kémhatás pH 1,0-6,9 közötti érték
• lúgos kémhatás pH 7,1-14 közötti érték
• semleges kémhatás pH 7,0 érték
A szervezet jelen pH értékét a legegyszerűbben lakmuszpapírral tudjuk megvizsgálni. Reggel ébredés után, még mielőtt bármit a szánkba vennénk, vegyünk nyálmintát és cseppentsük azt a lakmuszpapírra. Abban az esetben, ha kék marad a lakmuszpapír, optimális a pH viszony szervezetünkben. Ha zöld lesz az elszíneződés, savas közegű a szervezet pH-ja, ha sárga elszíneződés az eredmény, akkor súlyos pH eltolódás mutatkozik, ami mindenképpen kezelésre szorul.

Természetesen ez a „vizsgálati” módszer csak megközelítő, tájékoztató jellegű értéket ad, pontosabb képet kapunk a pH viszonyokról műszeres vizsgálati módszer során, illetve laboratóriumi körülmények között mért vér pH, pCO2 (széndioxid parciális nyomása a vérben), aktuális bikarbonát és pufferbázis (BB), bázistöbblet (pl. magas bikarbonát szint) szintjének vizsgálatával.
A szervezet pufferoló mechanizmusai
A sejtek működése során (→légzés, tápanyagok bontása során, anyagcsere folyamatok során) normális körülmények között is, folyamatosan savanyú anyagcseretermékek szabadulnak fel. A vér (artériás) pH értéke 7,365-7,4 (= 40 nmol H+ /L) azonban állandó szinten tartva mégis enyhén lúgos, és a szervezet ezt a pH közeget mindenáron igyekszik fenntartani (izohidria), mivel szervezetünk minden sejtje ebben a bázikus környezetben tud a legoptimálisabban funkcionálni.

Amennyiben eltolódik az optimális pH egyensúly, a pH - egyensúly fenntartásáról az azonnali regenerálás, ürítés (→vese és légzés által) és savlekötés (hidrogénionok ideiglenes megkötése pufferek által), vagy raktározás (salakanyagok felhalmozódása) gondoskodik. Légzéssel a CO2 (széndioxid) szállítása során keletkező hidrogénionok normális körülmények között a CO2 tüdőben való leadásakor eliminálódnak, azaz kiürülnek. Normális légzési funkció mellett a szervezetben jelentős mennyiségű CO2 (H2CO3→szénsav) a tüdőn keresztül még erős izommunka esetén is eltávozik. A táplálékkal felvett illetve a tápanyagok lebontása során keletkező hidrogénionok a testnedvek puffer anionjaival gyenge savat képeznek, majd a tüdőben a széndioxid leadása kapcsán kiürülnek a szervezetből.

Képen: savasodás esetén a "piszkos" vérlemezkék megszaporodnak

Tulajdonképpen a savasodással járó tünetek és szervi megbetegedések mind arra a törekvésre irányulnak a szervezeten belül, hogy a felesleges sav kiürüljön, vagy hogy aktiválódjon a lúgosító rendszer. Azaz, a létrejövő „betegség” tünet(ek) a szervezet méregtelenítési, öngyógyítói folyamatának természetes része. Alkalmazza a szervezet a hasonló a hasonlóval „technikát”, például válaszként a savasodásra a fokozott gyomorsavtermeléssel. Fokozódik a savviszony, további (gyomorsav) ürítést és lúgosító reakciókat váltva ki ezzel. Folyamatos az egyensúlyra való törekvés, azaz a vér kémhatásának állandó szinten tartása.

Képen: savasodás esetén a szervezet a folyékony savakat (cukor, zsír, fehérje bomlástermékek) kristályokká alakítja, mintegy megkötve azokat

A szervezet a pH egyensúly mechanizmusának fenntartására ún. „savürítő” szerveket használ, mint a bőr (verejtékezéssel), vesék (vizelet) és tüdő (kilégzéssel, azaz széndioxid kibocsátással→ a széndioxid kémhatása enyhén savas, az oxigén anyagcsere végtermékeként jön létre). Azért, hogy ne lúgosodjék túl, a szervezet az anyagcsere folyamán önmaga is termel még savas hatású anyagokat (szénsav, sósav, ecetsav, húgysav, tejsav).

Pufferoló szervek: gyenge savak, vér, tüdő, vese, verejtékmirigy
Gyenge savak szerepe (pufferek) a sav-lúg pH-egyensúly fenntartásában
A plazma olyan anyagokat tartalmaz, amelyek a hidrogénion ideiglenes megkötésére képesek. Lényegében arról van szó, hogy a viszonylag erősebb savak hidrogénatomját gyengébb (kevésbé disszociáló, azaz kevésbé adja le a hidrogéniont, kevésbé savasít) savak savmaradéka veszi át. Pl. a tejsavról (fokozott izommunka esetén szabadul fel nagyobb mértékben a szervezetben→izomláz) leváló (ledisszociáló) hidrogénioin nem marad szabadon (tehát nem emeli a vér hidrogénion-koncentrációját→azaz nem savasít), hanem bikarbonáthoz ( hidrogénkarbonát) kötődve, szénsavképződést hoz létre. A szénsavmolekuláknak pedig már csak kis részéről válik le hidrogénion, így ez csak kis mértékű pH-csökkenést fog eredményezni. A bicarbonáthoz (hidrogénkarbonát) tartozó bázis a nátriumion, pedig az erősebb savval képez összeköttetést, azaz vegyületet (tejsav esetében pl a Na-laktátot). Azokat a vegyületeket, amelyek mintegy „ütközőként”, pufferként védik a szervezetet a hidrogénionok „támadása” ellen, pufferrendszereknek nevezzük. A pufferek tehát gyenge savakból és ezeknek erős bázissal (Na) alkotott sóiból állnak.
A vér szerepe a sav-lúg pH-egyensúly fenntartásában
A vér pufferkapacitása a vörösvérsejtek hemoglobintartalmával, illetve ezen vérfehérje hidrogéniont kötő képességével kapcsolatos. A plazmába kerülő erősebb savak hidrogénionjait a hidrogénkarbonát (bikarbonát) megköti, miközben szénsav képződik, és mint ahogy láttuk fentebb ez már egy gyenge sav, amelyről már kevés hidrogénion válik le. A mégis leváló hidrogénionok további megkötése a fehérjék, döntő módon pedig a vér hemoglobin-fehérjének (hemoglobin-anion) feladata. Hasonlóképpen a hemoglobin-anion köti meg a plazmába illetve a vörösvérsejtekbe bejutó széndioxidból keletkező szénsavnak a leadásából származó hidrogénionjait is (lásd. még: vércsoport, vér).
A tüdő szerepe a sav-lúg pH-egyensúly fenntartásában
A légzőközpontok a légzési perctérfogatot olyan szinten tartják, hogy a plazma pCO2-jének változtatásával a szénsav-koncentráció egyensúlyba kerüljön az aktuális bikarbonátszinttel. Ha pl. csökken a plazma bicarbonát-koncentrációja, akkor fokozott légzéssel, azaz a széndioxid –eltávolítás növelésével a szénsav koncentráció olyan fokban csökkenthető, hogy a bikarbonát-szénsav arány végül is változatlan marad, biztosítva így a pufferoló rendszer megfelelő működését, illetve a vér pH-nak állandóságát.
Képen: egészséges tüdő scan CT képe látható
A vese szerepe a sav-lúg pH-egyensúly fenntartásában
Tehát a sejtműködés során a felszaporodó savak megkötik a hidrogén-karbonáthoz (bikarbonáthoz) tartozó nátriumiont (puffer-bázis), és az ebben a folyamatban képződő szénsav a tüdőben széndioxiddá alakulva távozik a szervezetből. Ezen anyagcsere-változások végül is a vesében egyenlítődnek ki, oly módon, hogy a vesében zajló ionvándorlások (nátrium-kálium-hidrogén forgalom) következtében a szervezetbe végül is natriumbikarbonát kerül vissza. Ha alacsony a vér bikarbonát szintje, akkor a vese (tubuláris érhálózatán keresztül) visszaszívja a szükséges mennyiségű natrium-bikarbonát mennyiséget, és több hidrogéniont ürít. Ezzel mintegy biztosítva a további savaknak a megkötését, illetve a felesleges hidrogénionok semlegesítését. Ha a vér bikarbonátszintje magas, akkor pedig csökken a bikarbonát visszaszívása a szervezetbe, és a hidrogénion kiválasztása, ürítése is csökken a szervezetből. A szervezet mindig az egyensúlyra törekszik.
A vese egyik legfontosabb feladata a savanyú vizelet képzése révén megóvni a szervezetet a savanyú anyagcseretermékek felhalmozódásától. Tehát, ha valakinek erősen savanyú szagú a vizelete, az azt jelenti, hogy a szervezet fokozott savtalanítási (lúgosítási) reakcióra kényszerült. Ebben az esetben is nagyon fontos szempont a megfelelő mennyiségű és minőségű víz fogyasztása! A frissen ürített vizelet átlátszó, jellegzetes aromás szagát illó savak okozzák. A vizelet kétharmad része nappal, egyharmad része éjszaka választódik ki, normális szervi működés mellett. Állás közben a sók kikristályosodása miatt zavarossá válhat, az ammóniaszag a karbamid bomlásából származik. Fajsúlya a vizelet mennyiségétől függ, minél több a vizelet, annál kevesebb a fajsúlya. Normális kiválasztás mellett átlagos fajsúlya 1017-1020 közötti érték, de a felvett folyadék mennyiségétől függően 1001-1040 között változhat. Az első reggeli vizelet pH értéke kb. 6,8-7,2 közötti, a nap folyamán táplálkozástól függően kb. 5-9 érték között változhat, átl. normál vizelet pH érték kb.: 6,8-7,2 közötti érték

A táblázat a vizelettel 24 óra alatt kiürített fontosabb szervezetlen és szerves anyagok mennyiségét mutatja:
Szervetlen anyag Mennyiség (g) Szerves anyag Mennyiség (g)
Nátrium 2-4 Karbamid 20-35
Kálium 1-2 Húgysav 0,1-1
Kalcium 0,2-0,4 Kreatinin 1-1,5
Magnézium 0,2-0,4 Hippursav 0,2-1
Klorid 5-10 Ammónia 0,5-1
Foszfát 2-4 Urobilinogén 0,030
Szulfát 1,5-4
A nátrium- kálium -és hidrogénion vesén át való ürítésének szabályozása szorosan összefonódik. Ezért vezethet a sav-bázis háztartás zavara pl. káliumanyagcsere-zavarra is, és viszont. Savasodás esetén nő a hidrogénion kiválasztása, egyben nő a nátrium visszaívódása a megfelelő pufferolás (savlekötés) végett. Ha nő a nátrium visszaszívása, akkor nő a kálium kiválasztása, ebben az esetben azonban a kálium helyére a fokozottan ürülő hidrogénion lép. Így a szervezetben magasabb káliumszint marad vissza (ez okozhat pl. szívritmusbeli panaszokat). Lúgosodás (alkalózis) esetén ez a folyamat fordítva történik, tehát csökken a hidrogénion kiválasztása, és helyébe a kálium fokozott kiválasztása kerül. Sav-bázis egyensúly felborulása tehát a víz-elektrolit háztartás (vízterápia) felborulását is okozhatja.
A verejtékmirigy szerepe a sav-lúg pH-egyensúly fenntartásában
A verejtékmirigy élettani szerepe a testhőmérséklet szabályozása, savanyú vegyhatású váladék révén védelem a baktériumokkal szemben, valamint a faggyú egyenletes elosztása a bőr felszínén. A mirigyek test szerte megtalálhatóak, de sűrűségük testtájanként eltérő (legnagyobb mértékben a tenyéren és talpon található meg). A verejték a vérplazmánál hígabb sóoldat, pH értéke kb. 4,5 körüli érték (a bőr átl. pH értéke 5,0-5,5 közötti érték), savanyú vegyhatását zsírsav, hangyasav, ecetsav és tejsav tartalma okozza (tehát izzadással is savas vegyhatású anyagokat távolít el a szervezet).
Az illatmirigyek csak a hónalj, emlő és nemi szervek tájékán találhatóak, ezeknek a verejtékmirigyeknek nagyobb a szerves anyag tartalmuk, emiatt baktériumok táptalajává válhatnak ezek a területek. Ekkor a „váladék” bomlási folyamatnak indul, ami az izzadás kellemetlen szagát okozza. Mivel az izzadással is savtalanítjuk a szervezetet, ezért célszerűbb olyan „tiszta”, vegyi anyagoktól és adalékoktól- allergizáló hatású anyagoktól mentes izzadásgátló szert alkalmazni, amely nem magát az izzadást gátolja, hanem csak a szag kialakulását, illetve közömbösítését (ún. kristálydezodorokat).

A faggyúmirigyek a bőr felszínén lévő zsírréteget termelik, a szőrzetet zsírral átitatják. A zsír megakadályozza a szaruréteg kiszáradását és savas vegyhatása révén baktériumölő hatású (baktericid). A faggyúmirigy legsűrűbben a hajas fejbőrön és a homlokon helyezkedik el, zsírtermelő képességét nagyban befolyásolja az aktuális hormonviszony (hím nemi hatású hormonok –androgének fokozzák a működését).
A bőrfelület tisztítása során célszerű neutrális, azaz semleges pH-értékű szappanokat használni, meghagyva a bőr természetes és egyensúlyt fenntartó folyamatát illetve működését.

A bőr megfelelő tisztítása mellett nagyon fontos a nemi szervek speciális higiénés ellátása is. Alapvető a nők és külön a férfiak részére készített intimszappanok használata, melyekkel biztosítható a nemi szervek (savas) pH-egyensúlya és egészsége (candida→ normál hüvelyflóra és a szexuális problémák).
Kóros pH-kémhatások formái a szervezetben
Savasodás - acidózis
Kóros szintű savasodás, acidózis akkor jön létre, ha a vér pH -értéke 7,3 alá csökken (7,365-7,4 helyett), azaz ekkor már a vér vegyhatásának nagyfokú savasodásáról van szó. Ezt az állapotot kiválthatja légzészavar, ekkor a pCO2 emelkedése (és így a szénsav mennyiségének a növekedése) idézi elő a folyamatot (ún. légzési eredetű-respiratórikus acidózis). Hosszú távon ezt a folyamatot a szervezet pl. (vese) fokozott bikarbonátkoncentrációval (visszaszívással) egyensúlyozhatja. Ha a pH-csökkenés anyagcsere eredetű (metabolikus), pl. a savtermelés fokozódása (pl. cukorbetegség) vagy a savkiválasztás csökkenése miatt (pl. vesebetegségek, veseelégtelenség), akkor csökken a vér bikarbonátkoncentrációja, és ezt kompenzálhatja a fokozott légzés, miáltal a pCO2 (széndioxid p. nyomása a vérben) csökken. Például fokozott izommunka esetében a fokozott tejsav felszaporodása miatt, átmenetileg anyagcsere-eredetű acidózis-túlsavasodás lép fel, amit légzés (respiratórikus) kompenzáció-ellensúlyozás követ.
Az acidózis, illetve a hosszan fennálló savasodás károsítja a sejteket, azok működését. Legérzékenyebben az idegrendszer reagál e kóros állapotra.
Lúgosodás - alkalózis
Kóros szintű lúgosodásról, alkalózisról akkor beszélünk, ha a vér pH-ja 7,5 fölé emelkedik, azaz a vér vegyhatása kórosan lúgos irányba tolódik el. Ha ez légzési eredetű (respiratórikus) a fokozott légzés következtében, akkor a fokozott pCO2 (széndioxid parciális nyomás) csökkenés magyarázza a folyamatot, s ezt a metabolikus (anyagcsere eredetű) folyamat, azaz a hidrogénkarbonát szintjének arányos csökkenése kompenzálhat, egyenlíthet ki. Ez az állapot alakul ki hisztéria (és sírás) során is a kapkodó légzés miatt. Ha az alkalózis, azaz a túl-lúgosodás anyagcsere eredetű (-metabolikus, pl. ismételt hányás utáni sósavvesztés a gyomorból, vagy a szódabikarbóna rendszeres nagy adagban történő fogyasztása során), a vérben a bikarbonátkoncentráció emelkedik (bázistöbblet alakul ki), amit a légzés mérséklődése (pCO2 arányos növekedése) kompenzálhat egy ideig. A kóros alkalózis szintén legelőszőr idegrendszeri panaszokat okoz, az ionizált Ca csökkenése (a kálcium szintén bázisképző) pedig izomgörcsöket, tetániás görcsöket okozhat.
A szervezet lúgosítási folyamata, a túlsúly kialakulása
A szervezet, a vér enyhén lúgos kémhatásának fenntartására irányuló rendszer terheltsége esetén, salakmentesítési, semlegesítési, ürítési, raktározási és felhalmozási folyamatba kezd. Kezdetben a szervezet a szabad bázisait használja fel semlegesítés céljából, melynek következménye hogy csökken a vér puffer kapacitása. A vér puffer rendszere szabályozza a vér pH viszonyait, ehhez használja a szénsavat –vérben oldódó széndioxidokból keletkező gyenge sav-, és a bicarbonát ionokat lúgosítás céljából. Eltolódik a Kálium - Nátrium arány, végül a savak (salakanyagok) elraktározódnak a kötőszövetekben, porcokban. Ha tovább folytatódik a savtelítődés, elkezdődik az ásványi anyagok felszabadítása a csontokból (csontritkulás), fogakból (fogszuvasodás) és a porcokból. Végül a semlegesítésre, és ürítésre irányuló folyamattal a testből teljesen kivonódnak (felhasználódnak) a bázisképző anyagok (Cink, Kálium, Magnézium, Kalcium), helyettesítésükre a szervezet zsírokat (koleszterin!) kezd termelni és használni.

A zsírsejtek mintegy közrefogják, beburkolják, megkötik-kummulálják a savakat (salakanyagokat). Fokozódik a szervezet zsírfelhalmozási, raktározási funkciója is, ebben az esetben az ezzel járó túlsúly, illetve elhízás a szervezet védelmi funkcióját tölti be! Ezért is gyakori panasz, hogy hiába fogyókúrázom, szedem a fogyasztószereket (a fennálló felszívódási zavar miatt, nem tud hatni), alig eszem valamit, még sem fogyok! Idővel azonban ezek a zsír és koleszterin szemcsék lerakódnak az érfalakra, és az érfalakat károsítva eltömítik azokat (szív és érrendszeri panaszok). A szervezet az öngyógyításban a „hasonlót a hasonlóval” alapon dolgozik, így például a megemelkedett sav viszonyra, több gyomorsavat kezd el termelni, hogy ezzel is kiváltsa, fokozza a szervezet lúgosító (alkalizáló) reakcióit és a sav kiürítését (a gyomor felé). Ezért jelentkeznek tünetként gyakran a savtúltengéses állapotok, a gyomortáji panaszok, majd a refluxbetegség, ahol a sav (gyomor és epesav is) visszaáramlik a nyelőcső felé, és marni kezdi a szöveteket. A teljes savtalanításra irányuló tevékenységtől és a folyamat következményeiből, világosan látszanak a betegség kórképeinek kialakulásának okai, és ok-okozati összefüggései.

Alapvetően a legtöbb elváltozás, betegség hátterét, és kialakulásukhoz szükséges feltételek megteremtését, a vér kémhatásának savas irányba való eltolódása okozza!
Savasodás alapvető okai a szervezetben
• Legnyilvánvalóbb ok a kiegyensúlyozatlan táplálkozás (- alapismeretek-bioenergetika). Azaz, jóval több savasító hatású (pl. hús), mint lúgosító hatású táplálékot veszünk magunkhoz (pl. zöldségek).
• A vitamin és az ásványi anyaghiány
• A táplálékok nagy része savasító hatású adalékanyagokat, tartósítókat tartalmaznak, melyek nagymértékben emelik a szabad gyökök számát, ugyanakkor elégtelen az ezeket megkötő antioxidáns tartalmú táplálék fogyasztása (pl. gyümölcsök, zöldségek fogyasztása).
• A nehézfém telítettség, nehézfém mérgezés (→pl. amalgámos fogtömés- /higany/, dohányzás-/kadmium/).
• Savasító (savanyító) hatású folyadékok túlzott fogyasztása (pl. sör, coca-cola és fajtái, édesített és adalékanyagos üdítők, szénsavas üdítők, kávé).
• A kevés (víz) folyadékbevitel (vízterápia →folyadék szükséglet) mert a szervezet nem tudja kellő mértékben „átmosni”, tisztítani önmagát, egyben lassul a vérkeringés is).
• A kevés mozgás és a kevés friss oxigén felvétel (zavart szenved az energia felhasználása, leadása és a környezeti energia felvétele).
• A káros földsugárzások hosszantartó hatása a szervezetre (→radiesztézia)
• A stresszes életmód, mert a folyamat alatt fokozódik a salakanyagok felhalmozása.
• A dohányzás, mely a szervezetben állandóan fenntartja és telíti a méreganyag és nehézfém szintet.
Savasodás tünetei a szervezetben
• A Candida albicans és egyéb mikrobás betegségek (a paraziták a savas közegben életképesek, a lúgos közegben elpusztulnak) kialakulása.
• Vírusos, bakteriális fertőzések (immunrendszer legyöngülése miatt, energetikai hiány miatt) gyakori jelentkezése.
• A túlsúly és az elhízás (a szervezet a zsírtermelésre és raktározásra összpontosít, mert mintegy zsírágyba burkolja, leköti védekezésként a savakat. Tehát a fokozott zsírlerakódás a testben tulajdonképpen egy immunválasz, a savasodás ebben az esetben egy védekezési reakció).
• A soványság (a tápanyagok elégtelen felszívódása és beépülésre szánt energiahiány miatt, az éhezés pedig kóros mértékű acidózist, elsavasodást okoz a szervezetben ) és az étvágytalanság.
• Szív és érrendszeri betegségek kialakulása (az érfalra letelepedett koleszterin, zsírok /amit eredetileg védekezésként termelt a szervezet / miatt, csökken az erek rugalmassága).
• Az agyvérzés kialakulása.
• Emésztőrendszeri betegségek, zavarok (felszívódási zavarok, gyomor telítettségi panaszok, fokozott gyomorsav termelődés és refluxbetegség, rossz lehelet, bélrendszeri zavarok fennállása (vastagbélrendszer→ bélflóra, probiotikumok).
• Az ízületi és izomfájdalmak és betegségek (kötőszövetbe, porcokba lerakódnak a salakanyagok) jelentkezése, gyakori izomgörcsök kialakulása.
• Gyakran fellépő gyulladásos folyamatok kialakulása a szervezetben (vagy egy adott szervben).
• A folyamatos fáradtságérzet és kimerültség (csökken a szervezetben a fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok felszívódása, energetikai hiány lép fel, az idegsejtek érzékenyek a vér pH viszonyainak változására, illetve eltolódására).
• Alvászavarok, alvási nehézségek kialakulása.
• Az immunrendszer gyengülése, az ellenálló képesség csökkenése (csökken a tápanyagok felszívódása és a hormontermelésre, enzim termelésére is kevesebb energia jut. A szervezet „minden” energiával a savürítésre, és eltávolításra, illetve a lúgosítás reakcióira összpontosít).
• Afták, fekélyesedések létrejötte a szájban.
• A cellulitis kialakulása.
• A csontritkulás és folyamatának felgyorsulása (kalcium anyagcsere felborulása).
• A rák és daganatos elváltozások kialakulása.
• A fül,-orr,-gégészeti betegségek létrejötte (főleg gyermekek esetében).
• A cukorbetegség kialakulása.
• Bőrtünetek, kiütések, pattanások, ekcéma jelentkezése, a bőr sápadt és szürkés/sárgás színűvé válik.
• Haj fokozott hullásának, töredezettségének kialakulása, fokozott kopaszodás megjelenése.
• Az allergiás tünetek (a szervezet jelző válaszreakciója) megjelenése, és az allergiás állapot állandósulása.
• Az asztmás tünetek (a tüdő, mint lúgosító szerv terheltsége miatt) kialakulása.
• Depresszió és intolerancia, ingerlékenység, szorongásos tünetek kialakulása (stressz).

Mint láthatjuk, a szervezet savasodási folyamatának tünetei, pl. szinte megegyeznek a Candida gomba által okozott tünetekkel (a betegség is tünet, a szervezet problémamegoldó, tisztulásra irányuló folyamata), hiszen a savas kémhatású miliőben életképes és aktív a parazita.
Savasodás elleni lúgosító kezelés, teendők, szódabikarbóna
• Legelső feladat, annak a megállapítása, hogy valóban kialakult-e (ill. az milyen mértékben) a szervezetben a sejtek funkcionalitására, ill. a közérzetre is kiható, ill. azt befolyásoló pH eltolódás!
• Kiegyensúlyozott táplálék felvétel– 20%-ban savas hatású tápanyag és 80%-ban lúgosító tápanyag felvételével.
• Minél több friss, adalékmentes táplálék fogyasztása.
• Optimális vitamin és ásványi anyag ellátottság.
• Az evési szokás megváltoztatása – a szénhidrátok bontása már szájban, azaz a nyálban elkezdődik. Fontos a lassú, nyugodt és alapos rágás, hogy jól keveredjen a nyállal az étel!
• Lehetőleg késő este már ne terheljük a gyomrot és ezzel az egész szervezetet nehéz és sok tápanyagbevitellel (→alvás, szervóra).
• Több folyadék fogyasztása (célszerű forrásvizet, oxigénnel telített lúgosító hatású vizet, szénsavmentes ásványvizet, gyógyvizet /→ vízterápia/, gyógynövény tartalmú teát fogyasztani).
• Több mozgás és friss levegőn való tartózkodás (nő az oxigén telítettség, energiaforgalom támogatása, környezeti energia felvételi tényezők kihasználása→ /bioenergetika/, anyagcsere-emésztési folyamatok felgyorsítása, méregtelenítő-ürítő folyamatok segítése).
• Káros földsugárzások kiárnyékolása, az ágy megfelelő elhelyezése, elektronikus eszközök megfelelő használata (→radiesztézia).
• Dohányzásról való leszokás (ásványi anyagok, nehézfémek → Kadmium).
• Amalgám tömések kicseréltetése (ásványi anyagok, nehézfémek →higany).
• Helyes légzéstechnika kialakítása (bioenergetikai mozgásgyakorlatok→hasi légzés és mély légzés), hogy segítsük a széndioxid távozását a szervezetből (ezáltal a savtalanítási folyamatot) és az oxigénfelvételt.
• Bioenergetikai és biorezonancia vizsgálatok és kezelések, melyek által feltárható a szervezet aktuális egészségügyi és energetikai állapota, méregtelenítés és energetikai harmonizáció végezhető, egyben kiszűrhető pl. a candidabetegség, mint alap ok. A szervezet energetikai harmonizációja (multidimenzionális, sejt -DNS szinten!) a KAPCSOLATTEREMTŐ " GYÓGYÍTÁS " (Reconnective Healing®) és KAPCSOLATTEREMTŐ folyamat (The Reconnection® folyamat) bioenergetikai kezeléssel-gyógymóddal hozható létre, melynek során az öngyógyító rendszer testi-lelki-szellemi téren aktivizálódik!
• Időnkénti tisztító lé- böjt, illetve egyéb méregtelenítő kúrák alkalmazása (gyógynövények, Colon-hydro terápia).
• Bioenergetikai gyógymódok alkalmazása
• Kolloid oldat terápia alkalmazása
• Masszázsok, akupresszúra (kéz, láb, nyirok, teljes testmasszázs), szauna alkalmazása.
• Sok nevetés és humor (a légzésre, hormonrendszerre, idegrendszerre, illetve maguknak a sejteknek az energia felvételére is stimuláló, ill energetikai blokkoldó hatással van!), de ha gyedül van, akkor is egy-egy mosoly, amit akár magának is küldhet..csak úgy..(→ stressz terápia és a kiegyensúlyozott önbecsülés megteremtése).

Az egyén jelen állapotának megfelelően szükségszerű, és a mielöbbi gyógyulásához szükséges orvos-gyógyászati terápiát - kezelést nem helyettesítheti (nem helyettesíthető) és önhatalmúlag nem válthatja ki- ill. nem válthatja fel, egyik természetgyógyászati - alternatív medicinális gyógymód / alkalmazás sem, a kiegészítő term.gyógyászati gyógymódok - alkalmazások csak támogathatják, elősegíthetik és fokozhatják a fizikai és lelki közérzet - komfortérzet javulást, a gyógyulás folyamatát!

Savas jellegű ételek vagy italok fogyasztása után még 2 óráig ne mosson fogat (a sav meggyengíti a fogzománcot, így ha mindjárt fogat mos a savas jellegű étel elfogyasztása után, fokozza a zománc réteg kopását)! Igyon kevés vizet és öblögessen az étkezés után, vagy rágjon cukormentes rágógumit.

Savasodás esetén a megfelelő tápanyagok és természetes lúgosító gyógyhatású készítmények mellett nem természetes, bázikus kiegészítők is alkalmazhatóak:
Sander keverék (Na-phosphorikum /foszforikum/, K-bicarbonikum, Ca-carbonikum, Na-bicarbonikum), és a Szódabikarbóna.
Szódabikarbóna:
Szódabikarbóna: Nátrium-hidrogéncarbonát /Natrii hydrogenocarbonas HCO3-+ Na+)
A gyógyszertári szódabikarbóna a lúgosító terápia, illetve a savtalanító, méregtelenítő kúra szerves részét képviselheti, de mint minden esetben, ezt sem szabad túlzásba vinni (túlzott adagolása izgatja a gyomorfalat, és utólagos savtúltermelést válthat ki). A szódabikarbónából 1-5 g azonnal ható savlekötő szer, a sav közömbösítésekor felszabaduló széndioxid feszítő és gyenge érzéstelenítő hatása reflektorikusan (reflexesen) oldja a görcsöt, gyorsítja a gyomor kiürülését és enyhíti a gyomor fájdalmát.

A szódabikarbóna vízben oldékony, felszívódva általános lúgosító hatást fejt ki (a NaHCO3 a bélnedv bikarbonátja helyett közömbösíti a sósavat, és az ily módon "megtakarított" bikarbonát a bélből felszívódva a vér pH-ját is lúgos irányba tolja el). A szervezet lúgosítása, méregtelenítése szempontjából célszerű időnként egy 2 hetes kúrát végezni, melynek során naponta 2* (reggel-este) egy kávéskanál szódabikarbónát feloldva vízben elfogyasztunk. A száj szárazsága ellen és savtalanítása céljából szájöblögetés végezhető, amikor enyhén sós-szódabikarbonátos vízzel öblögetünk, majd kiköpjük az oldatot. Fogak tisztítására is használható a szódabikarbóna por, segíti a fog fehérítése mellett a fogkő eltávolítását is.


A teljes test méregtelenítése és fertőtlenítése szódabikarbonátos fürdővel is lehetséges (kb. 25-30 perces fürdési idővel), amikor a fürdővízbe 3 evőkanál szódabikarbónát is keverünk, de külön csak lábfürdő is készíthető, a lábfürdő után pedig lehetőleg gyapjú zokniban is aludjunk. A szódabikarbonátos lábfürdő gombásodás és fokozott lábizzadás ellen is véd, illetve kezel. Kiváló kéztisztító hatás érhető el a szódabikarbónával, mely a köröm fehérítéséhez is megfelelő (áztassuk 1-2 evőkanál szódabikarbóna-vizes oldatban a körmöket a körömápolás előtt). Izzadás gátló és szagtalanító hatását kihasználhatjuk „hintőpor” formájában is, a hónalj és lábak, lábujjak közötti terület beporzásával. A cipők fertőtlenítésére és szagtalanítására is alkalmas a szódabikarbóna, ekkor egész éjszakára hagyjuk bent a cipőkben, csizmákban a port.

Nem csak a testnek nyújt védelmet a szódabikarbóna, de fertőtleníthetjük és tisztíthatjuk /egy mosdókagylónyi vízbe ekkor kb. 8-10 evőkanál szódabikarbónát tegyünk/ vele a hajkeféket, köröm ápolási eszközöket, fürdéshez használt kiegészítőket (pl. fürdő pamacs), és a takarítás során is szinte mindenhol felhasználható (szőnyeg, szekrények, csempék, ajtók, stb.). A lakás légterét, és pl. a zárt szekrények légterét is szagtalanítja a szódabikarbóna.

Lúgosító és savasító ételek, italok
A kiegyensúlyozott táplálkozás, mely biztosítja a szervezet optimális kémhatását és egyensúlyát, illetve a sejtek tápanyagigényét, feltételezi a megfelelő mennyiségű fehérje, szénhidrát, vitamin, zsír, ásványi anyag, és folyadék ellátottságot. Az, hogy egy táplálék, illetve tápanyag savasító vagy lúgosító jellegű-e, azt nem az íze, színe, illata és állaga határozza meg, hanem az, hogy a felszívódás és bontás, raktározás, illetve a szervezetből való ürítés során milyen jellegű (molekuláris) alkotórészeire bomlik le a tápanyag, és milyen anyagcsere folyamatokon keresztül kell ehhez átmennie a szervezeten belül ahhoz, hogy hasznosítható legyen a szervezet (sejtek) számára.

Az ételek, tápanyagok összetételének és mennyiségének megválasztása azért is fontos, mert pl. a túl sok fehérje bevitel során a fehérjebontás és az aminosavak égetése lassabban zajlik le, mint az aminosavak beépülése a sejtekbe, így pozitív nitrogén egyensúly alakul ki. A szénhidrátban bő táplálkozás során pedig a fel nem használt glukózt a májsejtek zsírsavvá, illetve koleszterinné alakítják át (→táplálkozás).

Ma már köztudott, hogy a különféle húsok, tejtermékek, zsírok, cukrok, finomított fehér liszt (és a belőlük készült ételek), a gyümölcsök nagy része, az édességek, édesített levek, az alkohol savasító hatással bírnak a szervezetben. Legegyszerűbben úgy képzelhetjük el a „rangsorolást”, hogy pl. a zsírok, olajok (de pl. a dió, mogyoró, mák, magvak is) sem tárolhatóak egy megadott időn túl, hiszen avasodnak. A gyümölcsök esetében egyszerű a bor (és az alkoholok) készítésére gondolni, amikor is azt várjuk, hogy erjedni kezdjenek a szőlőszemek, illetve ha túl sokáig állt a bor, megsavanyodik (ecetsav képződik benne). A húsok, tej és tejtermékek hamar romlanak, kellemetlen savanyú szagot árasztva magukból.
Nem arról van szó, hogy nem szabad hús és tejtermékeket, gyümölcsöt (stb.) fogyasztani, hiszen szükséges alkotókat (és élvezeti értéket) tartalmaznak, hanem a felvett tápanyagok mennyiségéről, minőségéről és arról, hogy milyen jellegű tápanyagokat társítunk össze az étkezés során. Ha a savasító jellegű fehérje és zsír (pl. hús) mellé még pl. magas szénhidrát tartalmú burgonyát vagy tésztát fogyasztunk, akkor nyilvánvalóan fokozott, halmozott savtalanítási, illetve lúgosító reakcióra késztetjük a szervezetet (lásd. a szervezet lúgosító reakcióit, pH-pufferoló mechanizmusait). Míg ha eleve lúgosító jellegű (zöldség) étellel esszük ezeket a tápanyagokat, akkor tehermentesítjük a különböző emésztési traktusokat az emésztési folyamatoknak megfelelően, és megoszlanak a különböző anyagcsere – energia felhasználási, raktározási folyamatok is.

A mennyiség talán a legfontosabb kritérium, ennek „látványos bizonyítékául” szolgál pl. a széklet ürítés gyakorisága, mennyisége, jellege és szaga. Hiszen pl. ha túl sok húsfélét és tejterméket fogyasztunk, akkor a vastagbélben történő pangás során rothadásos jellegű és szagú széklet alakul ki, ha pedig túl sok gyümölcsöt (alkoholt) fogyasztunk, akkor a pangás során erjedéses jellegű és szagú széklet alakul ki. Megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozás, és elégséges folyadék fogyasztása mellett, rendszeres székletürítés és bűztelen széklet várható (→ Vastagbélrendszer-széklet, bélflóra, probiotikumok, colon-hydro terápia).

Célszerű a táplálkozási módszerünk vagy „reformunk” során figyelembe venni a szervezet „egyéni” szükségleteit, adottságait is, melyhez hozzájárul az egyéni ízlésvilág, egyes érzékenységek illetve tápanyag-toleranciák, allergiák, de szervezetünk megismeréséhez hozzájárulhat még pl. a szervóra, a holdjárás, a táplálkozás piramis és az ételek hőhatásainak ismerete is, vagy az, hogy milyen tápanyagot milyen tápanyaggal együtt célszerű fogyasztani. (→ táplálkozás bioenergetika).

Alapvető bármilyen jellegű táplálkozás-kultúra, tápanyag fogyasztása, kúra során a megfelelő mennyiségű és folyadék (víz) biztosítása a szervezet részére, hiszen a víz nem csak a szervezet fő alkotója, de oldószerként, vivőanyagként és ingerület hordozóként, illetve tisztító „patyolatként” is működik a szervezetben (→ vízterápia). A kiegyensúlyozott táplálkozás és táplálkozás kultúra részét képezi az az ismeret is, hogy gondolati energia útján befolyásoljuk, illetve befolyásolhatjuk a szervezetünkbe jutott tápanyagok, táplálékok energia értékét, felhasználását, és jótékony hatásait szervezetünkben. (bioenergetika→ sejtintelligencia).


Lásd. a továbbiakban: zöldségek- zöld levelek- füvek, csíráztatás, gabonák, olajok-csonthéjasok, gyümölcsök
Zöldségek, zöld levelek, füvek
A legkiválóbb lúgosító hatást a szervezetben a zöldségek és a zöld levelek biztosítják, melyek kalóriaszegények, szénhidrátszegények, ugyanakkor rengeteg vitamint, ásványi anyagot, enzimeket, hormonokat, rostokat és lúgosító hatású sókat tartalmaznak. A zöldségek és zöld levelek klorofill tartalma, mely a zöld színt biztosítja, pedig egyszerűen a vér „tápanyaga”. A klorofill molekuláris felépítése annyiban tér el az emberi vér szerkezetétől, hogy a vér hemoglobinjának (szén, oxigén, nitrogén- vas) vastartalma helyett a klorofillban a központi atom a magnézium. A klorofill segíti a vér oxigénmegkötő képességét, a vérképzést, antioxidáns, és segíti a kalcium-kövek lebontását. Enzimtartalmuk segíti az emésztési folyamatokat, magas rosttartalmuk pedig tisztítja a bélrendszert (a redőzött szerkezetű bélnyálkahártya rendszert) és segíti a széklet ürítést.

A színes (főleg sárga) zöldségek fitokemikáliákat (fitonutrienseket) tartalmaznak, melyek enyhítik az izületi gyulladásokat, segítik a mikroorganizmusok által termelt toxinok (azok véganyagcsere-termékeik) megkötését, kiürítését (→antibaktericid hatás, illetve gátolják a mikroorganizmusok növekedését), és nagy a lúgosító-savmegkötő értékük. A paradicsom csak nyersen fogyasztva lúgosít, konyhatechnikai eljárások során enyhén savasító jelleggel bír. Megemlítendő még a kukorica, mely bizony erősen savasító hatású. A zöldségek közül a hüvelyesek és a burgonyafélék (főleg az édes burgonya) azok, amelyek a magas keményítőtartalmuk miatt csak korlátozott mértékben fogyaszthatóak. A babfélék azonban magas rosttartalommal és gombaellenes hatással bírnak, ezért nagyobb adagot csíra formájában célszerű fogyasztani belőlük.
A füvek tápanyagértéke még gazdagabb, mint a zöldségek tápanyagértéke. A búzafű és árpafű kifejezetten gazdag klorofill-fehérje-vitamin és enzim, ásványi anyagforrás. Az árpafűre általában nem is alakul ki allergia, így azok is fogyaszthatják, akik érzékenyek a búzafűre. A füvekből készített lé igen tömény, nem is szabad egyszerre nagy adagot fogyasztani belőle, és a kifacsart fű-lét mindjárt a facsarás után el kell fogyasztani. A naponkénti adagolásnál is figyelembe kell venni a fokozatosságot, mint minden méregtelenítési folyamat esetében.

Ebbe a csoportba tartoznak a mikroalgák is (spirulina, chorella, vad kékeszöld alga), melyek remek klorofill és tápanyagforrások, de csak kiszerelt formában szabad használni őket (a kékeszöld alga pl. méregtelenítésen esik át szárítás és lefagyasztás előtt). A hínár félék több tucat ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, kiváló jód, kalcium és vasforrások. A hínárok leginkább a méregtelenítést szolgálják, nagy a nehézfém megkötő képességük (dohányzó embereknek különösen ajánlott a kadmium ellen), egyben védenek a sugárzások ellen is.
Csíráztatás
A csírák rengeteg ásványi anyagot, vitamint fitokémiai anyagot (daganat ellenes, antioxidáns), és könnyen emészthető és beépülő fehérjéket tartalmaznak. Tehát rendkívül táplálóak és erőteljes lúgosító hatással bírnak. Célszerű és egyszerű házilag nevelni a csírákat, ehhez biocsírákat (orgaikusan előállított) kell vásárolni, melyek felbontatlanul és száraz helyen több évig is elállnak.

Csíráztatáshoz készített csíráztató tálcákat, speciális csíráztató edényeket érdemes vásárolni, majd a magokat beáztatni, meleg helyen elhelyezni és utána naponta kétszer (reggel és este) gondoskodni a megfelelő víz ellátottságáról illetve az átöblítésről. A legtöbb csíra magtól függően 2-3 nap múlva már fogyasztható (1,5-5 cm-es növények), a csíráknak ropogósnak és enyhén édesnek kell lenniük, ha keserűek, barnák, akkor tárolási hiba történt, vagy már túl régóta álltak a magvak. Hűtőben, jól lezárva kb. egy hétig tárolható a „csíra-szüretünk”.
Gabonák
A gabonafélék nagy része savasító hatással rendelkezik a nagy mértékű összetett szénhidrát tartalmuk miatt. A legtöbb szénhidrátot a búza és a rizs tartalmazza, és mind a két gabonára jellemző a nyákképző tulajdonság is. A rizsfélék közül lehetőleg a barna rizst válasszuk, melynek viszont igen magas a (B) vitamin és rost értéke. A legkevésbé savasító, illetve semleges hatású gabona a tönkölybúza, a köles és a hajdina. A tönkölybúza enyhén savasít, magas a fehérje és mukopoliszacharid tartalma, (összetett szénhidrátok) amelyek segítik az immunrendszert és az ízületek sima felszínének megtartását, illetve kialakítását. A köles és a hajdina közömbös illetve enyhén lúgosító hatású, a köles ezen kívül nem hizlal, és rengeteg fehérjét tartalmaz. A teljes kiőrlésű pékáruk, illetve gabonák azonban nagyban segítik a bélrendszer tisztítását és telítését magas rosttartalmuk miatt, szénhidrát tartalmúk nehezen szívódik fel, ezért fogyasztásuk mindenképpen ajánlott (→teljes kiőrlésű termékek előnyei).
Olajok, csonthéjasok és olajos magvak
A csonthéjas magvak nagy része savasító hatást váltanak ki az anyagcsere folyamán. A dió, mogyoró, tökmag és napraforgómag, a makadám dió savasító jellegűek, a mandula, szezámmag, római köménymag, köménymag azonban lúgosító hatást váltanak ki. A zsírok egyértelműen savasító hatásúak, az olajok közül pedig lúgosító hatású az olívaolaj, a borágó olaj, a lenmagolaj, a ligetszépe olaj és a halolaj. Célszerű hidegen sajtolt olajokat használni, a sütés során felhasznált bármilyen jellegű olajat, pedig szigorúan csak egyszer felhasználni! A csonthéjas gyümölcsök és magvak, fűszerek azonban sokféle vitamint és főleg ásványi anyagot tartalmaznak, így fogyasztásukat csak a mennyiségükre kell korlátozni.
Gyümölcsök
A gyümölcsök magukban foglalják a napfény éltető esszenciáját, sokféle vitamin és ásványi anyag, antioxidáns-sejtvédő kemikália raktározódik el nedvdús állományukban (lásd. pl. alma). Azonban igen sok cukrot tartalmaznak (gombák tápanyaga), melyek az anyagcserebomlás folyamán erjesztődnek és alkohollá alakulnak át (pl. candida gomba fertőzöttség esetén kifejezetten tiltott a gyümölcsök fogyasztása).

A gyümölcsök nagy része a magas cukor tartalom (10-30%) és erjedési folyamat miatt savasító hatást gyakorolnak a szervezetre, így fogyasztásuk mindenképpen csak önmagukban javasolt (fogyókúra egyszerű diétás trend). Így az emésztési és kiürítési folyamat (azaz a bélszakaszban a pangási időszak) gyorsabban zajlik le, és közben nincs az emésztőrendszer más tápanyagok bontásával és feldolgozásával megterhelve. Lúgosító kémhatást az anyagcsere folyamat végén is tulajdonképpen csak a citrom (csak az érett), lime és grapefruit, az éretlen banán (gyomorbetegségekben jó hatású) és a meggy, valamint a friss kókuszdió biztosít.

Nyilvánvalóan az édesített gyümölcslevek semmilyen formában nem szolgálják sem a megfelelő vitamin és ásványi anyag ellátottságot, sem a megfelelő folyadékellátottságot (a cukor ozmotikus hatása miatt), a frissen facsart gyümölcslé szintén csak önmagában fogyasztva azonban igen.

Gyümölcsök egymáshoz viszonyított Lúgosító ( - ) és Savasító ( + ) hatásai láthatóak a táblázatban, a tápanyag és energia értékeikkel együtt (lásd. még továbbiakban zöldségek-főzelékfélék vitamin tartalma).
Gyümölcs Energia
100g Szénhidrát
tartalom g/100g Rost tartalom
/g/ Vitamin
tartalom Ásványi anyag
tartalom Gyógyhatás
Alma /savasító hatása +/ 31 Kcal
130 kJ 7 1,3-2 A, B1, B2, B6, Biotin, C, Folsav, Pantoténsav Nátrium, Kálium, Magnézium, Kén Mangán, Réz, Vas, Emésztést segítő, bőr-haj-köröm regenerálás, szívre-érelmeszesedésre, izületi gyulladásra, máj-epe-bél bántalmakra, fogyókúra, általános roborálás, az egyik legerősebb antioxidáns hatás, magas flavonoid, pektin tartalom
Ananász /savasító hatása + + / 53 Kcal
223 kJ 12 0,4 C, Kálium, Kálcium, Magnézium, Mangán, Foszfor Tisztító, méregtelenítő, emésztést segítő (-bromelain), ízületi-rándulásos problémákra, fogyókúra
Áfonya /savasító hatása + +/ 55 Kcal
244 kJ Csersav, Foszfor Székletfogó, erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő (antocianin), fokozza a szellemi aktivitást, javítja a memóriát, javítja a szem egészségét
Banán / érett savasító hatása + + /
Éretlen banán/savasító hatása - / 105 Kcal
441 kJ 14,2 0,4 A, C, Foszfor, Kálium, Magnézium, Vas Emésztést, szívműködést segítő, gyomorkímélő-a kevésbé érett is jó gyomor fájdalom-ulcus esetén, köröm-haj-bőr erősítő, veseerősítő, magas FOS tartalom
Citrom /savasító hatása - - / 23 Kcal
113 kJ 2,3 2,2 C Foszfor, Kálcium, vas Erek védelme, gyulladások, megfázások esetén, vérszegénység-vértisztítás esetén, epe, máj –és emésztést segítő, koleszterin csökkentő (limonin)
Cseresznye /savasító hatása + / 63 Kcal
265 kJ 14 0,4 A, B1, B2, C, Folsav Foszfor, Kálium, Kálcium, Magnézium, Vas Vizelethajtó és vértisztító, húgyúti és ivarszervi problémákra (a cseresznye szára teának elkészítve fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő vese és húgyúti problémák esetén), máj és gyomorserkentő, ízület – reuma, vérszegénységre, köszvényre, quercetin-gyulladáscsökkentő
Datolya /savasító hatása + +/ 308 Kcal
1152 kJ 68 3,1 A, B Cink, Foszfor, Kálium, Kalcium, Magnézium, Vas Emésztést, szívműködést segítő, székrekedésre, roboráló, vérszegénységre
Dinnye -sárga
/savasító hatása + / 40 Kcal
168 kJ 9,5 0,7 A, B, C, Foszfor, Kálium, Kalcium, Magnézium Székrekedésre, étvágyjavító- és gyomortelítő, roboráló, vese-hólyagpanaszokra, szív működést segítő, immunerősítő, erős antioxidáns hatás
Dinnye görög
/savasító hatása + / 122 Kcal
29 kJ 6,5 0,8 A, C, Foszfor, Kálium, Kalcium, Magnézium Vér-vesetisztító, vizelethajtó, prosztata problémákra, salakanyag eltávolító-izület, reuma, bél, fogyókúra
Eper /savasító hatása + / 35 Kcal
147 kJ 7,2 0,8 C Foszfor, Kálium, Kalcium, Magnézium, Vas Étvágyjavító, vértisztító, máj-vese-húgyhólyag –izületi problémákra, magas csersav tartalom, antioxidáns,
Füge-szárított /savasító hatása + / 262 Kcal
1000 kJ 52,9 2,3 A, B Cink, Foszfor, Kálium, Kalcium, Magnézium, Vas Emésztési panaszokra, székrekedésre, roborálásra, vérszegénységre
Grapefruit /savasító hatása - / 36 Kcal
151 kJ 7,2 0,4 B, C, E, K Foszfor, Kálium, Kalcium, Vas, Magnézium Érvédő, roboráló, immunerősítő, vértisztító, emésztést segítő, telítő, a piros csökkenti a koleszterinszintet
Kajszibarack /savasító hatása + / 48 Kcal
202 kJ 10,2 0,8 A, C Foszfor, Kálium, Kalcium, Vas Hashajtó, bél- és vértisztító, vérszegénységre, csont és szöveterősítő
Kivi /savasító hatása + / 52 Kcal
218 kJ 11,3 0,8 C Kalcium, Foszfor, Magnézium, Vas Emésztési-bél problémák esetén, szívműködést segítő, immunerősítő, légzést segítő (asztma), étvágyserkentő
Körte/ savasító hatása + +/ 52 Kcal
218 kJ 12 2,6 A, B1, B2, C, Folsav Kálium, Kalcium, Vas Salaktalanító-izület-reuma, vizelet-hashajtó
Málna/savasító hatása + / 29 Kcal
122 kJ 5,4 5,6 C Foszfor, Vas, Kalcium, Magnézium Emésztés és étvágyjavító, vértisztító, magas csersav tartalom
Mandarin /savasító hatása + +/ 45 Kcal
189 kJ 9,8 0,5 A, C Foszfor, Kálium, Magnézium, Vas, Roboráló, vértisztító, érerősítő, étvágyjavító, immunerősítő, vérszegénységre
Meggy /savasító hatása - - / 52 Kcal
218 kJ 11 0,3 A, C Foszfor, Kalcium Hatása erősebb a cseresznyénél, (de szára nem használható teaként vese-hólyagfertőtlenítésre)
Narancs /savasító hatása + +/ 172 Kcal
417 kJ 8,5 0,5 A, B, C, E, K Foszfor, Kálium, Kalcium, Magnézium, Vas Nyugtató hatás, érvédő, vérszegénység esetén, immunerősítő, emésztést segítő, vértisztító, köszvényre
Nektarin /savasító hatása +/ 49 Kcal
206 kJ 11,4 1,2 B1, B2, C Foszfor, Kálium, Magnézium, Vas, Emésztés –és étvágysegítő, székrekedésre, vértisztító
Őszibarack /őszibarack savasító hatása + +/ 41 Kcal
172 kJ 9 1 B1 B2 Kalcium, Foszfor, Vas Emésztést segítő, székrekedésre, étvágytalanságra, tisztító
Ribiszke- fekete /savasító hatása + + / 48 Kcal
202 kJ 9,5 3,8 A, C Kalcium, Foszfor, Vas Köszvényre, húgyúti panaszra, vizelet visszatartási nehézségre, immunerősítő
Ribiszke- piros /savasító hatása + / 34 Kcal
143 kJ 7 4,3 C Kalcium, Foszfor, Vas Tisztító és frissítő hatású, székrekedésre
Szamóca /savasító hatása + / 35 Kcal
147 kJ 7,2 0,8 C Foszfor, Kálium, Kalcium, Magnézium, Vas Ugyanaz a hatás, mint az epernél
Szilva /savasító hatása + / 58 Kcal
244 kJ 13,1 0,5 A Réz, Vas Székrekedésre, roboráló
Szőlő /savasító hatása + +/ 78 Kcal
328 kJ 18,1 1,3 B, C, K, kevés A Foszfor, Kálium, Kalcium, Magnézium, Vas Vér-vese-hólyag-bél-gyomor- ér tisztító, köszvényre, vérszegénységre, reumára, székrekedésre, fogyókúra esetén a savanykás, súlynövelésre az édes ajánlott, öregedés késleltető (rezveratrol), koleszterinszint csökkentő /főleg a piros/

Hatékony gyümölcs és zöldséglé kombinációk
A frissen facsart gyümölcs és zöldségfélék kiváló vitamin, enzim, ásványi anyag, antioxidáns „bombák”, önmagukban fogyasztva, akár üdítőként, vagy pl. tízórai helyett fogyasztva. Az alacsony cukortartalmú zöldségek a gyümölcsökkel (ízükben-mennyiségükben körültekintően), harmonizáltan lettek összeállítva. A gyümölcs glikémiás (cukortartalom) terhelésének csökkentése érdekében adható a kevert léhez még 2 teáskanál omega-3 zsírsavban gazdag halolaj (az A-vitamin felszívódásához zsír-olaj szükséges). Ha lehet, a gyümölcsöt jól megmosott héjával együtt használjuk fel, hiszen rengeteg fitokemikáliát tartalmaznak. Nyilvánvalóan nem szabad cukrozni, édesíteni a facsart leveket.

Az alább felsorolt összeállítások 2-4 adagra vonatkoznak (szomjúságtól és igénytől függően):

(Forrás: Jonny Bowden PhD, hivatásos táplálkozás szakértő)
• Az egészség gyökerei: 3 pasztinák, 2 fej brokkoli, 3 szál zeller, 2 nagy répa, 1 körte, 1 alma, gyömbér
• Édes spenótos: 2 csésze spenót, 1 alma, 2-3 répa, gyömbér, (variáció: 1 cékla és a zöldje)
• Kevert élvezetek: fél nagy piros kaliforniai paprika, 2-3 fej brokkoli, 3 szár zeller, 1 alma, 1 körte, gyömbér
• Vörös gyümölcslé deluxe: 2 szál rebarbara, fél piros kaliforniai paprika, 1 körte, 1 alma, 3 répa, gyömbér
• Vörös csoda: 1 nagy cékla és a zöldje, fél nagy piros kaliforniai paprika, 1 alma, 2-3 répa, gyömbér
• Zöld óriás: 6 száll zeller, 1 körte, gyömbér
• Zöld óriás deluxe: 2 csésze spenót, 4 száll zeller, 2 fej brokkoli, 2 alma, gyömbér
Egyéb, egymással összeillő alkotók facsart levekhez:
Alma és citrom
Brokkoli és sárgadinnye
Eper, szeder, málna és lime
Fekete áfonya és rebarbara
Görögdinnye és őszibarack
Kaliforniai paprika, zeller, répa, káposzta
Kelkáposzta és ananász
Körte és gyömbér
Paradicsom és narancs
Petrezselyem és cékla illetve zöldje
Spenót és cukordinnye
Egyéb gyümölcslé - koktélok:
A gyümölcslé-koktélok (szomjúságtól függően) ásványvízzel még kiegészíthetőek.

Ananász-õszibarack-körtelé:
Kb. 3 csészényi mennyiséghez:
½ kisebb tisztított ananász
2 db őszibarack
3 db körte

Dinnye-borsmenta-mangólé (gyermekeknek a borsmenta miatt nem adható / gyógynövények kritériumai)!:

Kb. 2 csészényi mennyiséghez:
½ kisebb mézdinnye, magvai eltávolítva
3 köteg friss borsmenta
1 db hámozott mangó

Paradicsom-sárgarépa-zeller-zöldhéjú citromlé:
Kb. 3 csészényi mennyiséghez:
2 db közepes paradicsom
1 db nagy, tisztított sárgarépa
2 szál megtisztított szál zeller
1 db hámozott zöldhéjú citrom

Cékla-sárgarépa-narancslé:
Kb. 2 csészényi mennyiséghez:
2 db közepes, megtisztított sárgarépa
3 db közepes, megtisztított cékla
4 db hámozott narancs

Paradicsom-uborka-petrezselyem-sárgarépalé (terhes asszonyoknak a nagyadagú petrezselyem miatt nem adható - lásd. még: gyógynövények kritériumai):
Kb. 3 csészényi mennyiséghez:
3 db közepes méretű paradicsom
1 db nagy uborka
1 köteg friss petrezselyem
3 db közepes méretű, tisztított sárgarépa

Szeder-körte-grapefruitlé:
Kb. 3 csészényi mennyiséghez:
25 dkg szeder
3 db érett körte
2 db hámozott grapefruit

Narancs-hablé:
8-10 csészényi mennyiséghez:
1 kg hámozott narancs

Málna-szeder-eper-zöldhéjú citromlé:
Kb. 3 ½ csészényi mennyiséghez:
½ kg szeder
½ kg málna
½ kg eper
1 db hámozott zöldhéjú citrom

Dinnye-eper-passiógyümölcs ivólé:
4 személy részére
½ db hámozott cukordinnye, magvai eltávolítva
¼ kg eper
2 db passiógyümölcs húsa
1 csésze darált jég
Dolgozza fel a dinnyét és az epret a gyümölcsprésben, majd keverje össze a passiógyümölcs húsát a dinnye-eperlével. Ossza el a jeget a 4 pohárba és öntse rá a frissen préselt gyümölcslevet. Jól elkeverje azonnal tálalja.

Trópusi keverék (gyermekeknek a borsmenta miatt nem kínálható - lásd. még: gyógynövények kritériumai!):
4 személy számára:
2 db hámozott mangó
3 db hámozott kivi
½ ananász
½ csésze friss borsmentalevél
1 csésze darált jég

Jeges ital paradicsomból, nektarinból, passiógyümölcsbõl és borsmentából (gyermekek a borsmenta miatt nem fogyaszthatják!):
4 személy részére
6 db paradicsom
2 db nektarin
½ csésze friss borsmentalevél
4 db passiógyümölcs húsa
1 csésze darált jég

Sárgabarack-alma-körte ital:
4 személyes adag:
4 db nagyobb méretű sárgabarack
4 db kisebb méretű piros alma
3 db közepes méretű körte
½ csésze darált jég

http://www.bioenergetikus.hu

Savas test betegségei

Savas test betegségei
Írta: hkd
2008 október 27., hétfő 07:45
A nyugati civilizáció kultúrája úgy tekint a betegségekre, mint valamilyen sorscsapásra, melynek kellemetlenségeitől minél hamarabb szabadulni kell. Orvoshoz, gyógyszertárba rohan, hogy eltüntesse a zavaró tüneteket, de a valós okot "elfelejti kezelni". Egy épelméjű ember nem szeret betegségben élni, viszont a betegség nemcsak kellemetlenségeket, hanem fontos jelzéseket is tartogat számunkra, melyeket bölcsen értelmezve, javíthatunk testi állapotunkon.
Minden betegség „rendbe” akar hozni valamit oly módon, hogy tisztító intézkedések útján mérgektől szabadítja meg a testet, vagy a fájdalommal olyan erős nyomást gyakorol ránk, hogy nekünk magunknak is kiutat kell keresnünk a pillanatnyi helyzetből.
Hogy milyen kiutat választunk? A döntés a mi kezünkben van.
Az Új biológia azt állítja, hogy csak egy kór, egyetlen betegség létezik, és ez a test túlsavasodása, amely elsősorban a felborult életmódnak, gondolkodásnak és étkezésnek köszönhető.
Felmerülhet a kérdés, hogy akkor miért ismer az orvostudomány ennyi betegséget és miért van az, hogy mindenkinél más betegség alakul ki a savb-bázis egyensúly felborulásával?

A családban előforduló betegségek története, valójában nem más, mint az életstílus visszatükröződése. Vagyis nem maga a betegség, hanem a hajlam öröklődik.
A sav mindig testünk leggyengébb területén rakódik le, vagyis ha van valamilyen betegségre hajlamunk, a sav mindig a test azon területeire fog menni, és vált ki betegségeket.
A savak okozta megbetegedések általános tünetei:
- energiahiány és állandó fáradtság
- kedvetlenség és csökkent teljesítőképesség
- elnehezült végtagok és izomfájdalmak
- evés utáni hirtelen fáradtság
- jelentős súlycsökkenés vagy -növekedés
- legyengült ellenálló képesség
- fokozott hajlama fertőzésekre
- gyakori megfázásos betegségek
- legyengült regenerálódási képesség
- lassú sebgyógyulás
- tartósan fennálló (krónikus) betegségek kialakulása (cukorbetegség, vérnyomás problémák stb.)
- keringési zavarok
- állandóan hideg kéz és láb
- visszatérő gombás fertőzések
- allergiás reakciók

A savak okozta megbetegedések ábécéje: (a felsorolás után az egyes betegségekről részletesen is olvashat)
- allergia
- alvászavar
- aranyér
- ízületi gyulladás
- bőrbetegségek
- candida
- cellulitisz
- cukorbetegség
- csontritkulás
- daganat
- ekcéma
- emésztési problémák
- epekő
- fáradtság
- fejfájás és migrén
- öregedés
- túlsúly

ALLERGIA:
Életmódunknak köszönhetően a test felfokozott elhárító reakciókkal védekezik az újabb és újabb allergének ellen. Megoldásként igyekszünk csökkenteni a kellemetlen tüneteket, de a kiváltó ok megszüntetéséről nem gondoskodunk.

A szervezetben felhalmozódott savak mérgezőek, ezért minél hamarabb meg kell szabadulni tőlük. Ha a hagyományos kiválasztó rendszereken (vese, tüdő, bőr) keresztül nem megy, akkor testen belül kell megoldani közömbösítésüket, kivonja a csontokból a kalciumot és más ásványi anyagokat, kialakítva így a csontritkulást.

Másik bevált "módszere" arra, hogy túlzott savas behatás mellett is megtartsa a belsõ terének kémiai egyensúlyát az az, hogy az emésztõ csatorna szerveiben normálisan bõven található szerves sókat elvonja, és ezzel közömbösíti a túl sok savat.

Igy kimerülnek az emésztõszerveink természetes szervesanyag készletei és elkezdenek rosszul mûködni, ami emésztési zavarok formájában, sokszor gyomorégés, puffadás stb. formájában jelentkezik.
Majd az elfogyasztott ételek nem emésztõdnek meg tökéletesen, hanem részben emésztett formában jutnak a bélbõl a vérbe és a test belsõ terébe.

Ezt a félig emésztett, de mégis a test belsõ terébe jutott anyagot a test nem mint táplálék, hanem mint idegen anyag ismeri fel, és küzd ellene. Ennek az állapotnak egy étel allergia lesz a következménye.

Ehhez társulhat még valami, akár a levegõbõl, vagy bárhonnan a környezetbõl, (pollen, macskaszõr, stressz,stb.) ami az allergiás rohamot is kiváltja.
Így a légúti allergiák alapvetően emésztőrendszerünk helytelen működéséből indulnak ki. A nem megfelelő működés, pedig a sav-bázis egyensúly felbomlásából.

Asztmánál két dolog történik:

- Egyrészt az előbb leírt jelenség játszódik le a testben

- Másrészt az asztmánál van egy gyulladás, ami váladékot termel, mint pl. ahogyan a bör, mikor izzad.
Ez egy fokozott kiválasztás; a test igyekszik megszabadulni savas anyaggcsere végtermékektõl, mérgektõl.

Ha a probléma gyökere a szervesanyag készlet kimerülése az emésztőrendszerünkből, és az ebből következő emésztetlenül felszívódó tápanyagok, akkor a megoldást is itt kell keresni.

Amikor nekilátunk lúgosítani és elkezdjük a zöldekkel visszapótolni a test és az emésztõrendszer kimerült szerves sóit, helyreáll ezek mûködése, az emésztés normális lesz és megszûnik az allergia.

ALVÁSZAVAR:
Mivel a túlsavasodás kifejezetten izgató hatással van a testre, érthető, hogy gyakran már a test savtalanításának köszönhetően elmúlnak a makacs alvászavarok. A túlsavasodás meggátolja azt, hogy a test természetesen ellazuljon, és akkor is a tartós feszültség és teljesítőkészség állapotában tartja az idegrendszert, amikor az a legkevésbé sem kívánatos. Másrészt a megterhelésre adott válaszként lassanként bénító fáradtság lesz úrrá rajtunk, ennek ellenére nem tudunk igazán pihentető álomba merülni.

ARANYÉR:
Az aranyér azt mutatja, hogy a test savakkal való telítettsége már aggasztó szintet ért el, és sürgős segítségre van szükség ahhoz, hogy megakadályozzunk valami ennél is rosszabbat. Ha az aranyér már nyitva van és vérzik, az arra utal, hogy a test nem lát más lehetőséget túlélésének biztosítására, mint hogy nyílást hozzon létre ott, ahol korábban nem volt.
Egyes nőknél néha szülés után aranyeres panaszok lépnek fel. Ez annak köszönhető, hogy a test a terhesség idején a kimaradó vérzés miatt nem tudja természetes úton kiválasztani a savakat, és a szervezetben pakolja le ezeket. Az aranyér rendszerint eltűnik az első havi vérzés során.
Vagyis az aranyér egy vészjelzés, mely arra szólít fel minket, hogy azonnal segítsünk testünkön. A savtalanítás hatására nagyon hamar elmúlik, és nem újul ki egészen addig, amíg megőrizzük a sav-bázis egyensúlyt.

ARTHRITIS (IZÜLETI GYULLADÁS):
Az arthritis olyan izületi gyulladás, amely nagyrészt a savterhelésre vezethető vissza. Nemcsak az izületeket támadja meg, hanem a gerincoszlopot és más testrészeket is.
A legfőbb kiváltó ok az immunrendszer zavara, amely védőanyagokat termel a saját ízülethártyája ellen. Ennek az lehet az oka, hogy a báziselvonás következtében megváltozik a hártya szerkezete, így azt a test már nem ismeri fel sajátjaként.
A reumás izületi gyulladás akkor alakul ki, ha a test a legfőbb savtárolója, a kötőszövet már nem tud felvenni több savat, és a szerkezetnek az ízülethártyától kell elvonnia a bázisösszetevőket a semlegesítéshez.
Minden terápia alapja a sav-bázis egyensúly megteremtése, amit mindennapos lúgosítással biztosíthatunk.

BŐRBETEGSÉGEK:
A bőr maga mintegy 20 kg-os súlyával és majdnem 2 négyzetméteres felületével a legnagyobb szervünk. A test a bőrön keresztül is próbál megszabadulni a felesleges savaktól. Ha ez nem sikerül megfelelően, ekcéma, pörsenés, sömör és akne (pattanás) jelentkezik.
További lehetséges következmények: erős kivörösödés, túl száraz és repedezett bőr, állandó viszketés, sápadt és fakó bőr, mitesszerek és barna foltok.
A bőr testünk természetes ruhája. Nagyon érzékenyen reagál minden környezeti befolyásra, de elsősorban láthatóvá teszi a belső helyzetet - az igazi szépség belülről fakad.
Fontos tudni, hogy a bőr és a belek szoros összefüggésben állnak egymással, így minden bőrbetegségnél ügyeljünk arra, hogy rendben legyenek a beleink, és megtisztítsuk őket.
A kollagének képezik kötőszövetünk vázát, és gondoskodnak arról is, hogy bőrünk sima és rugalmas maradjon. De valósággal vonzzák a savakat, és bőrünk ennek köszönhetően veszít a rugalmasságából, és idő előtt öregedni kezd. Mindezt azonban lúgosítással hatékonyan megelőhetjük.

CANDIDA:
A Candida albicans, ismertebb néven "Candida", a sarjadzógombák egyik legismertebb faja. Normál körülmények között, minden egészséges testben megtalálható, s mindaddig amíg a szervezet kémiai egyensúlya fennáll nem szaporodik el kórosan.
Azonban, amint sav-bázis egyensúlyunk megbomlik, a Candida gombának remek táptalajává válik testünk, hogy hogyan azt Dr. Robert O. Young mikrobiológus, kutató írásából ismerhetik meg:

"Az elsavasodás első állomása, hogy kell lennie valami fizikai, vagy érzelmi zavarnak. Ezek a zavarok lehetnek a gondolataink, szavaink, tetteink, vagy lehetnek külső környezeti eredetűek, bármi - a savas esőktől kezdve, az elektromágneses rezgésekig, szennyezett környezet, szénmonoxid, táplálkozásunk, ami túl savas, vagy akár a túl sok cukor az étkezésben. Úgy hiszem a negatív érzelmek, mint amilyen például a düh, még sejtszinten is hozzájárulhatnak egy fizikai zavar kialakulásához. Ezek a zavarok sejteket tesznek tönkre.
Ahogy ezek a sejtek kezdenek felbomlani, melléktermékeket, vagy bomlástermékeket hoznak létre - savat, ami megváltoztatja a test belső környezetét. Tehát a belső pH-nk lecsökken, ami veszélyezteti a belső könyezetünket - a savak miatt, amelyek a sejtkárosodás következtében termelődnek.
Ekkor a sejtek elkezdenek alkalmazkodni a sejtszintű károsodáshoz, a kórosan megváltozott környezethez. Így az egészséges sejtek beteg sejtté válnak.
És ahogy az egészséges sejtek kezdenek felbomlani, első jelenségként baktériumok sora alakul ki belőlük, majd az élesztő- és egyéb gombák, végül harmadikként a penészgombák.
Ezek viszont létrehozzák saját melléktermékeiket, amelyek szintén savakká válnak, és ezek a salakanyagok, amelyek még inkább szennyezik a belső környezetünket, tovább hatnak az életünk minőségére, a még meglévő egészséges sejtekre, és ez még több fizikai zavarhoz vezet. És ez egy ördögi kör"

A Candida fertőzést hívják ezerarcú betegségnek is, hiszen rengeteg tünetet produkál, melynek fő okozója az elsavasodott test és a gomba által termelt méreganyagok.

A sok tünet közül csak néhány (rendszeri eloszlásban):
- fáradékonyság, fáradtság érzet,
- kimerültség,
- rosszkedv, labilis kedélyállapot, depresszió, pánikbetegség, halálfélelem, öngyilkossági hajlam,
- feledékenység, emlékezetzavar (memória-zavar), szétszórtság, koncentráció-képesség csökkenés (fiatalkorban is),
- gondolkodási képtelenség (mintha nem ezen a bolygón élne), képtelen magán uralkodni,
- bizonytalanság, határozatképtelenség,
- fejfájás,
- ingerlékenység, robbanékonyság, intolerancia,
- gyomorégés, haspuffadás (kellemetlen, fájdalmas), gázképződés, hasfájdalom,
- hasmenés vagy székrekedés,
- éhség esetén jelentkező (esetleg remegéssel járó) rosszullét,
- vastagbél gyulladás,
- nőgyógyászati panaszok: folyás, égő érzés, viszketés,
- gyakori felfázás, hólyaghurut,
- libidó csökkenés
- méhnyálkahártya gyulladás, visszatérő petefészek ciszták, vagy gyulladások, petevezeték gyulladás, meddőség,
- menstruációs zavarok, prementruáciális feszültség, PMS tünetek,
- férfiaknál makacs prosztata gyulladás,
- látásromlás: kettőslátás, homályos látás, szikrázó látás ...stb,
- ismeretlen eredetű izomfájdalom, görcs, merevség, illetve izületi bántalmak
- allergiás reakciók: élelmiszer-allergiák, asztma, vegyszerekkel szembeni érzékenység ...stb.
- tartós hőemelkedés,
- bőrtünetek: csalánkiütés, viszkető bőrfelületek, vörösödés, ekcéma ...stb.
- álmatlanság, alvászavarok, lidérces-üldözéses álmok,
- hajhullás, korpásodás, hajzsírosodás,
- testsúly csökkenés vagy elhízás,
- pajzsmirigy cisztás megbetegedése, túl- vagy alulműködése,
- gyermekek esetében: hiperaktivitás, tanulási nehézségek, gyakori felső léguti és középfül gyulladások, bőrviszketés, hasfájás, hasmenés, étvágytalanság ...stb.

Amennyiben a felsorolt tünetek közül a vizsgálatok nem támasztanak alá semmilyen szervi elváltozást, akkor kell gondolni a Candida albicans gomba által okozott megbomlott egyensúlyra.

Ugyanakkor nagyon fontos elmondani, hogy mindezek a felsorolt tünetek önmagukban is jellemzik az elsavasodott testet. Hisz egy elsavasodott test kiváló táptalaja Candida mellett létező kb. 400 fajta élesztő gombának és baktériumoknak.
Ez azért érdekes, mert gyakran előfordul, hogy valaki tapasztalja magán a fenti tüneteket, és a szűrővizsgálat mégis azt mutatja, hogy nincs Candida fertőzése.
A Candida mellett még rengeteg egysejtű létezik, melyeknek elszaporodása, ugyanolyan problémákat okoz, s melyeknek ugyanúgy a savas test nyújt kiváló táptalajt szaporodásukhoz, ezért a kezelés bármely gombánál és baktériumnál ugyanaz.

Kezelés:
Meg kell szakítani az ördögi kört, vagyis meg kell akadályozni, hogy tovább fokozódjon szervezetünk elsavasodása. Ezek az egysejtű élősködők a savas, bomlásanyagokkal teli sejtközötti állományban élnek és virulnak, viszont egy enyhén lúgos közegben képtelenek életben maradni.

A hatékony kezelés lényege, hogy több oldalról támogatjuk meg az egészséghez vezető utat:

1. Állítsuk vissza a bomlástermékektől mentes enyhén lúgos belső közeget, Dr Robert O. Young által kifejlesztett Lúgosító & Energizáló készítménnyel és tudatos lúgosító életmóddal.

2. Támadjuk meg célzottan a gombákat, baktériumokat, szintén Dr. Young által kifejlesztett természetes, mellékhatást nem okozó gombaölő készítménnyel.

3. Törekedjünk lúgosító táplálkozást folytatni.

Ha Ön tudatosan megteszi ezeket a lépéseket és visszaállítja belső kémiai egyensúlyát, akkor ezeknek az élősködőknek nem lesz élettere és az Ön teste egészséges tud maradni.

CELLULITISZ:
A cellulitisz vagy narancsbőr nem okoz ugyan egészségügyi panaszokat, mégis nagyon terhes lehet az érintett nők számára.
Mitől alakul ki a cellulitisz?
Az elsavasodás című részben olvashatta, hogy nap, mint nap hihetetlen mennyiségű savas melléktermékkel kell szervezetünknek megküzdenie. Egy részétől a kiválasztó szerveken keresztül megszabadul, a felesleget pedig lepakolja a kötőszöveti állományban és különböző szervekben.
A női szervezet arra állt be, hogy a havivérzés folyamán természetes úton válassza ki a felgyülemlő savakat. A köztes időben a vérben, a nyirokban, a szövetfolyadékban és méhlepényben raktározza el ezeket a savakat, amíg a mennyiségük meg nem halad egy bizonyos mértéket.
Ha megtelnek ezek a tárolók a savas mérgek semlegesítéséhez ásványi anyagokra van szüksége, ha a táplálékaink nem tartalmazzák ezeket a tápanyagokat, akkor a szervezettől (pl. csontokból)kell kivonnia. Ezek a semlegesített méreganyagok elraktározódnak a csípőn, combon, felkaron, ahonnan bármikor újra fel lehet oldani és ki lehet választani őket. Az ily módon elsalakosodott szövetek okozta látható végeredmény a közismert cellulitisz.

A cellulitisz csak akkor alakul ki, ha már megteltek a vérben, a nyirokban és a szövetfolyadékban lévő átmeneti "parkolók". Elősegíti a narancsbőr kialakulását, az hogy kevés tiszta vizet fogyasztunk, így túl kicsi a testünkben lévő folyadékmennyiség.

A férfiaknál is kialakul a cellulitisz?
Mivel a férfiak nem ismerik a havivérzést, a férfi szervezete nem "parkolja" le a felgyülemlő savakat, hanem az anyagcsere útján azonnal feldolgozza, hogy azután kiválaszthassa őket.
Ehhez ásványi anyagok kellenek, amelyek vagy a táplálékból, vagy a test raktáraiból, nagyon sok férfinél a fejbőrből származnak. Ezért hullik ki korán a hajuk, ami mindig erős savterhelésre utal.
Miután a nők természetes úton, a havi vérzés során méregtelenítenek, ezért a termékeny időszakban ritkán fordul elő náluk kopaszodás.

A sport segít a cellulitisz leküzdésében?
A sportolás közben zsírégetés lép fel a szervezetünkben. A zsírszövetünk az egyik fő raktározója a savaknak és zsírégetés közben egy önvédelmi mechanizmus indul be, miszerint a szervezet ragaszkodik a zsírjához, hisz nem akarja, hogy a benne tárolt méreganyagok kiszabaduljanak, ha mégis egy részük kiszabadul, akkor igyekszik újból lekötni azokat. Ezért fordulhat elő az a furcsa jelenség, hogy sporttevékenységünknek köszönhetően nemhogy visszafejlődne a cellulitisz, hanem még inkább erősödik.

Fontos! Ezzel nem a sport ellen beszélek, hiszen a testmozgás a méregtelenítés és lúgosítás kiváló kiegészítője, hatékonyan növelve az eredményességét.

Ha valaki intenzíven sportol és közben nem figyel a táplálkozására, életmódjára és folyamatosan mérgezi magát, az több kárt tesz szervezetében, mintsem gondolná.
A savak "zsír" hiányába nam tudnak a zsírszövetben raktározódni és helyette a különböző létfontosságú szerveket támadják meg, kialakítva ezzel akár halálos kimenetelű betegségeket is.

A megoldás tehát:
- a savak kiürítése lúgosító és energizáló készítménnyel és sok folyadékkal
- a test ásványi anyagokkal való feltöltése
- a savforrások kiküszöbölése
- rendszeres izzasztó sport, kinek mi esik jól, lényeg az, hogy megmozgassuk a testünket.

CUKORBETEGSÉG:
A cukorbetegség a rák mellett vezeti azoknak a betegségeknek a listáját, amelyeket a túl sok savat tartalmazó civilizációs táplálék okoz, vagy még inkább súlyosbít.

A savterhelés több oldalról is hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához:
- a savterhelés roncsolja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit, így azok a szükségesnél kevesebb inzulint termelnek
- a hasnyálmirigy az egyik legnagyobb bázis termelő szervünk, miután folyamatos túlzott mennyiségeket kell termelnie, egy idő után kimerül
- a savterhelés hatására folyamatosan pusztul és így csökken az inzulin érzékelő receptorok mennyisége

De maga a cukorbetegség is különösen sok savat termel a testben. Épp ebben a helyzetben ajánlják gyakran a betegeknek a fehérjében gazdag táplálkozást, ami szintén savasító hatású.

A nyugati orvoslás szerint a cukorbetegség egy visszafordíthatatlan állapot, mellyel együtt kell élni, és melynél a gyógyszer, ill a kívülről bevitt inzulin az egyedüli megoldás.
Annak idején, amikor kedvtelésből olvastam az indiai és keleti orvoslást, meglepve tapasztaltam, hogy erről teljesen más a véleményük.

Kurt Tepperwein: Savtalanitas c. könyvében a következőket mondja: "Cukorbetegségben gyakran meglepő eredményeket hoz a nyomelemellátást biztosító étrend-kiegészítéssel támogatott kiegyensúlyozott sav-bázis háztartás. Mert a nyomelemek nélkülözhetetlenek az inzulin termelődéséhez, elraktározásához és felszabadulásához. A cukorbetegek gyakran cinkhiányban szenvednek, amely az immunrendszer zavarához és lassú sebgyógyuláshoz vezet. De egy másik nyomelem, a króm is hatással van a cukoranyarnyerére, ezért ennek az anyagnak is megfelelő mennyiségben kell rendelkezésre állnia."

A savtalanítás és a szervezet sav-bázis egyensúlyának helyreállítása nemcsak tehermentesíti a szervezetet és erősíti az immunrendszert, hanem jelentősen javíthat az inzulin hatásfokán is. Ezt az un. időskori, vagy II. típusú cukorbetegségben számtalanszor tapasztaltuk.
Csontritkulás:

Mielőtt a savak kiválasztódnának a testből, bázisokkal (ásványi anyagok: pl. kalcium, magnézium, kálium, nátrium stb.) semlegesítani kell őket. Ha a táplálékból származó bázisok mennyisége nem elegendő, a testnek a tartalékaihoz kell nyúlnia, elsősorban a csontokhoz, amelyeknek magas a kalciumtartalma.

DAGANAT:
A test túlsavasodása a rák kialakulásának is előfeltétele és alapja.
Otto Wartburg professzor kétszeres Nobel-díjas professzor kutatásai, ezt tényt támasztották alá..
Kísérletei során 42 állatfajnál alakított ki rákos betegséget kizárólag azáltal, hogy lecsökkentette vérükben a pH-értéket, és megfosztotta a sejteket az oxigéntől. Észrevette, hogy már enyhe savtúlsúly is drasztikusan lecsökkenti a vérben az oxigénszintet.
Bár mindannyiunk testében jönnek létre rákos sejtek, többnyire naponta többször is, egy egészséges immunrendszer felismeri és eltávolítja az elfajzott sejteket. A rákos sejtek, csak a többnyire savak okozta immungyengeség esetén tudnak túlzott mértékben elszaporodni. Itt döntő szerepet játszik az oxidáció, ill. az erjdés.

Az egészséges sejt szén-dioxiddá égeti el a cukrot, míg a rákos sejt tejsavvá erjeszti, amivel növeli a testre ható savterhelést, és így megteremti magának azt a túlsavasodott közeget, amelyre szüksége van.
A rákos sejt tehát olyan sejt, amely optimálisan alkalmazkodott a test túlsavasodásához, így elvileg halhatatlan.

Az eleve elsavasodott test és a rákos sejt savtermelése végül visszafordíthatatlan savtúlterheléssé adódik össze. A test normális sejtjei ilyen körülmények közt mindinkább veszítenek az életképességükből, a rákos sejtek viszont egyre jobban elbúrjánzanak, míg végül a szervezet összeomlik.

Mivel ez a folyamat az egész szervezetre kiterjed, egy daganat megoperálása, vagy a helyi besugárzás legjobb esetben is csak késleltető hatású lehet.

Warburg kísérleteinek másik tanulsága az volt, hogy a ráksejtek – a legtöbb baktériumhoz hasonlóan – oxigénszegény környezetben szeretnek élni. Valahányszor lecsökkentette 35%-kal az oxigén szintjét egy egészséges sejtben, az elrákosodott. Kiderítette, hogy az oxigén mennyiségének növekedése megakadályozza a rákos sejtek burjánzását, és végső soron – akárcsak a lúgos környezet – el is pusztítja őket.
Daganat nem jöhet létre olyan környezetben, ahol a sav-lúg egyensúly fennáll, és bőségesen van oxigén. Ezt bizonyítja, hogy nem létezik szívrák. A tüdőből a szívbe folyó vér az egész szervezet oxigénben leggazdagabb és legmagasabb pH-értékű része. Miközben a vér átmegy a tüdőn, a savas méreganyagok kicsapódnak belőle, és marad a sok-sok oxigén és a magas pH-érték. A rákos sejteknek mindig szélsőséges a pH-értékük, és oxigénhiány áll fenn bennük, míg az egészséges sejtekben enyhén lúgos a kémhatás és magas az oxigéntartalom.

Ezért a savtalanítás különösen fontos, sőt létfontosságú egy műtét után, és döntő szerepet játszik a végső siker szempontjából.

Statisztikák szerint évről évre nő a daganatos betegségek száma, szerte a civilitált világban.

A félelem a rettegett kórtól az igaz adatok nem tudásából származik. Ha az ember megérti, teste működésének alapjait, és az adatokat felhasználva tesz is hatékony lépéseket egészsége megőrzésért, nincs mitől tartania.

"Nincs olyan rákkeltõ organizmus, vírus, baktérium, gombásodás, élesztõ, féreg vagy bármi más, aminek esélye lenne a fennmaradásra egy egészségesen mûködõ szervezetben."
Dr. James P. Cima

EKCÉMA:
Ekcéma, pikkelysömör, kiütések.
Az elsavasodott test fejezetben olvashatta, hogy testünk az utolsó pillanatig küzd és védi önmagát a savak károsító hatásától. Ha a hagyományos módon vesén, a tüdőn és az emésztőrendszeren keresztül nem tudja, akkor igénybe veszi a bőrünket, mely szervezetünk "harmadik veséje".
A kiütés annak a megmutatkozása, hogy a test savaktól szabadul meg a bőrön keresztül, mert képtelen volt kiüríteni ezeket a rendes kiürítés menetében.
Ez egy védekező reakció, hisz savas közegben a test épsége megromlik, a szervek kezdenek lerobbanni. Vagyis jobb kiüríteni a savakat a szövetekbe, ami kiütéssel jár, mintha mondjuk a májunk menne tönkre.

Ugyanaz, ami a testen belül történik, sokszor kívül is megjelenik. Sokunknak van fehér, vörös, barna foltjaink. Látott már banánt megváltozni?
Amikor elkezd erjedni, végigmegy a savasodási cikluson.
Kell lennie egy fizikai zavarnak, ami jelen esetben az, hogy leszedték a fáról a gyümölcsöt. Miután leszedték, az anyaga, azok a sejtek, amelyek a banánt alkotják, elkezdenek belülről kifelé változni. A sejtek kezdenek megváltozni, ezek savakat jelenítenek meg a bőr felszínén keresztül. Ez az amikor a banán kezdi megkapni a "májfoltjait". Azokat a kis barna/fekete foltokat, amiket mi is láthatunk a karunkon, az arcunkon. Vagyis a belső erjedési folyamatok a bőrön is meglátszanak.

Az ember bőrén megjelenő kellemetlen kiütéseket, száraz részeket, égő felületeket illethetjük mind egy-egy különálló névvel. Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy ha az alapvető okot az elsavasodást kezeljük, akkor ezek a problémák megoldódhatnak.

Szeretnék elmesélni egy személyes történetet:
A nagyobbik lányom (most 5 és 1/2 éves) 8 hónapos kora óta küzdött ekcémás panaszokkal. Már születésekor feltünt, hogy nagyon száraz a bőre, de megnyugtattak, hogy van egy ilyen jelenség és ezzel semmi gond sincs.
Aztán mikor előjöttek a kiütések, egyre gyakrabban és egyre intenzívebben, akkor megnézettük, és kiderült, hogy tojásfehérje allergiája van. Száműztük az életünkből a tojást, azonban az égő, viszkető kiütések nem akartak megszűnni. Hol eltűntek, hol előjöttek, okozva ezzel kellemetlen éjszakákat és nappalokat. Több bőrgyógyászt megkérdezve, mindenki azt mondta, hogy ezzel együtt kell élni és remek szteroidos krémek tudnak a nehéz napokon segíteni.
Én ezzel nem értettem egyet és kerestem a megoldást, mindenféle természetes készítményeket kipróbálva. Tartós eredményt egyik sem produkált, bár némileg tudták enyhíteni, a kellemetlen viszketést.
Ráadásul dieteikusként szembesülnöm kellett azzal a ténnyel, hogy a lányom katasztrofálisan étkezett. Egyra kevésbé volt hajlandó megenni a zöldségeket, helyettük tészta, tészta és megint tészta, meg tejtermék volt, amiket kívánt. Ráadásul elkezdett allergizálni különböző gyümölcsökre.

Kb. 1 éve, amikor olvastam Dr. Young felfedezéseit, elkezdtünk családilag lúgosítani. A döbbenetes az volt, hogy a válogatós lányom is hajlandó volt részt venni ebben a családi megmozdulásban. A méregtelenítés hatására, a kiütések még jobban megjelentek a kis testén, de pár hét leforgása alatt szépen rendeződtek.
5. hét után egy vendégségben, muffint evett, nem szóltunk neki, hogy tojás van benne. Kíváncsian vártuk, hogy mi történik és legnagyobb megdöbbenésünkre, semmi ekcéma, semmi viszketés nem jelent meg, pedig, mint utólag kiderült 6 db-ot sikerült betermelnie.

Gyakorlatilag ez az állapot folyamatos lúgosítás mellett, azóta is fennáll és ami a fantasztikus változás még, hogy olyan ételeket, zöldeket amiről korábban hallani sem akart, azt most már hajlandó kisebb-nagyobb mennyiségben megenni, ráadásul azokat a gyümölcsöket, melyek korábban gondot okoztak, most szabadon fogyaszthatja.

Nos, egy anya számára a legfontosabb, hogy gyermeke egészséges és energikus legyen. Én azok a közé a szerencsés anyukák közé tartozom, akik találtak hatékony megoldást gyermekük egészségi problémájára, testi kellemetlenségére.

A célom az, hogy minél több szülőhöz, nagyszülőhöz eljusson ez az ismeret, hogy mindenkinek legyen lehetősége választani:
saját kézbe veszi-e saját és családja egészségének alakítását, vagy sem.
EMÉSZTÉSI PROBLÉMÁK:
Ha a testnek már nem áll elég bázis a rendelkezésére ahhoz, hogy semlegesíthesse a nyombélből kilépő ételpépet, az epe és a hasnyálmirigy bázikus nedvei nem tudják megfelelően elvégezni az emésztés feladatát, így elégtelenül megemésztett táplálék kerül a következő bélszakaszba, és akadályozza azok működését. Ilyenkor a káros baktériumok megtelepedése miatt a test önmagát kezdi mérgezni, és székrekedés, valamint kellemetlen szájszag lép fel, amelyet alapos fogmosással sem lehet megszüntetni. A túlsavasodás okozta székrekedésnél csak átmenetileg és látszólag segítenek a hashajtó szerek, amíg fel nem ismerjük és meg nem szüntetjük a probléma okát

EPEKŐ:
A máj és az epehólyag, valamint a hasnyálmirigy a sav-bázis egyensúly legfőbb szabályozói. Ha nem állnak rendelkezésre megfelelő mennyiségben bázisok, akkor megszilárdul az epében oldott koleszterin, és más anyagokkal együtt epekővé alakul.
Az epekő - ahogy a vese- és a hólyagkő is - a testre ható túlzott savterhelés következménye. azaz lerakódásos megbetegedés. Idetartozik még a fogkő, a reuma, a köszvény és az érelmeszesedés is.

FÁRADTSÁG:
A fáradtság és a kimerültség olyan tünet, amelyet mindenki ismer, akinek túlsavasodott a teste. A krónikus fáradtság, gyakran minden örömtől megfosztja ezeket az embereket, mert minden tevékenység túl nagy megerőltetésnek tűnik számukra. Ehhez alvászavarok, emlékezetgyengeségek és koncentrációs zavarok társulnak.
Ha az állandó savinger folyamatosan a lehető legnagyobb teljesítményre ösztönzi a szervezetet, nem biztosított a természetes nyugalmi szakaszok előfeltétele. Ezért a túlsavasodott emberek gyakran panaszkodnak, hogy nincs elég energiájuk, ugyanakkor állandó belső nyugtalanság gyötri őket.
Mindez pár napon belül megváltozhat, ahogy elkezdjük lúgosítani a testünket.

FEJFÁJÁS ÉS MIGRÉN:
Ha felmérést végeznénk, megdöbbentő eredményt kapnánk. A nyugati civilizáció embereinek felénél rendszeresen előfordul kisebb, vagy nagyobb fejfájás.
Emiatt erősen romlik az életminőség, és csökken az életöröm. A panasz alapjául szolgáló túlsavasodást az összehúzódó, hajszálereknek köszönhető sápadt arcszín, az érzékeny, vagy könnyező szem, a kötőhártyagyulladás és a szemhéj gyulladása jelezheti.
Migrén esetében egy sor tanulmány igazolja, hogy a test savtalanítása és a bázisokba gazdag táplálkozás tompíthatja, vagy végleg megszüntetheti a fájdalmakat.
Saját tapasztalatom: egy éve lúgosítok nap, mint nap és azóta, nem volt egy migrénem sem, pedig addig kéthavonta rendszeresen előfordult.

ÖREGEDÉS:
Az orosz tudós, Mecsnyikov professzor a kötőszövetnek a túlsavasodása és a salakanyagok feldúsulása okozta elhasználódásában határozta meg az öregedés okát, amelynek során a szervek sejtjei egyre inkább elsalakosodnak, ugyanakkor elhasználódnak az értékes ásványianyag-készletek.
Ezáltal egyre inkább működésképtelenné válnak a mirigyek és a szervek. Az életünk során felgyülemlő bosszúság és stressz, félelmek, gondok és kisebbségi érzések tovább fokozzák a túlsavasodást. Így az idő előrehaladtával egyre "savasabbak" leszünk, miközben az öregedő test egyre érzékenyebben reagál a túlsavasodásra. Ehhez társul az öregkorban lanyhuló légzés okozta oxigénhiány.
Az öregedés túlnyomórészt a túlsavasodás és a lerakódott salakanyagok okozta folyamatos mérgezést jelenti. E két tényező egyre negatívabban befolyásolja a test mozgását és működését, és semmiképp sem természetes.

A test állandó túlsavasodása két, különböző következményekkel járó megterhelést okoz:
Az ásványianyag-veszteség elsősorban hajhulláshoz, szívinfarktushoz, érelmeszesedéshez, agyvérzéshez vezet, míg a salakanyagok felgyülemlése lerakódásos megbetegedéseket, például reumát, köszvényt, izületi betegségeket stb. okoz.
A gondos és rendszeres savtalanítással el lehet kerülni a legtöbb öregkori megbetegedést, így az ember testi és szellemi jó közérzetben éli meg az öregséget

TÚLSÚLY:
Azt hiszem nincs még egy olyan témakör az egészség megőrzés, fitness területén, melyhez annyian hozzá tudnának szólni, és amely annyi ellentmondást tartalmazna, mint a fogyókúra témája.
Korunk egyik civilizációs ártalma az elhízás, mely minden korosztályt érint a legfiatalabbtól a legöregebbig. Sok ember szeretne lefogyni, ezért számtalan érdekes és extrém módszer született az elmúlt években, a hagyományos kalóriaszámolós megoldás mellett.

Egy fogyókúrát akkor nevezhetünk sikeresnek, ha egy személy amellett, hogy eléri a súlycsökkenést, ezt tartósan fenn is tudja tartani és határozottan könnyebbnek, energikusabbnak érzi magát új testében.

Hogyan tudjuk ezt megvalósítani?
Ahhoz, hogy ez kiderüljön, egy kicsit nézzük meg, miért is alakul ki a túlsúly:
Testünk, mintegy 70%-a víz (mely sejtekben, sejtközötti térben, izületekben stb. található ), s amely ideális esetben, enyhén lúgos kémhatású. A civilizált társadalom jelenségei, a stressz, túlhajszoltság, valamint tipikus táplálékai (cukor, fehér liszt, túl sok állati fehérje, tartósítószerek stb.) és a környezeti mérgek, gyógyszerek, elektromos sugárzások savas irányba mozdítják el szervezetünk belső közegét.
A savak romboló hatásúak, még a követ és a fémet is képesek szétroncsolni. Ha bent maradnak a testünkben, menthetetlenül a legkülönfélébb betegségekhez vezetnek.
Ezért testünk szeretne ezektől a savaktól megszabadulni. Széklettel, vizelettel, kilégzéssel egy részüktől meg tud, de mi lesz a tetemes mennyiségű maradékkal?

A test zsírsejteket hoz létre, hogy azok elszállítsák a savakat a létfontosságú szervektől, hogy ezek a savak szó szerint ne marják halálba az Ön szerveit. A zsír menti meg az Ön életét, persze csak egy bizonyos ideig.
Hiszen a zsírsejteknek megvan az a tulajdonságuk, hogy megkötik a méreganyagokat, így a zsírpárnák hamar különleges hulladéktárolókká válnak. Az ezzer járó lelki és fizikai megterhelés megteremti a legkülönfélébb betegségek feltételeit.

Mi történik mikor elkezdünk fogyókúrázni?
Egy intenzív fogyókúra esetén, különösen veszélyessé válnak ezek a "hulladéktárolók", mert ilyenkor zsírégetés során kiszabadulnak az eddig semlegesített savak és ez nagyon megviselheti a testet. Rosszullétek, zaklatottság, akár még szív érrendszeri problémák is előjöhetnek.
Ráadásul, ha ezektől a savas méreganyagoktól nem szabadulunk meg, akkor amint módjuk van rá, újból zsírsejtekbe raktározódnak még tovább növelve a túlsúlyt.

A hatékony fogyúra alapja a LÚGOSÍTÁS, mely során eltávolítjuk a savas méreganyagokat a zsírszövetekből, így azokra már nem lesz szükség és szabadon lebontódhatnak.

Ahogy a lúgosítás megkezdődik, a teste magától elkezdi beállítani a saját ideális súlyát és ha Ön fenntartja belső sav-bázis egyensúlyát, akkor nemcsak optimális testsúlyát nyeri vissza, hanem egészségét és energikusságát.

forrás: http://www.elsavasodas.hu/savas-test/savas-test-betegsegei.html

http://www.elsavasodas.hu/savas-test/savas-test-betegsegei.html

Savasodás lúgosítás, a szakember szemével

Savasodás, lúgosítás - a szakember szemével

Az étrend lúgosító-savasító képességével jelenleg keveset foglalkozik a táplálkozástudomány. Részben ebből is adódik, hogy ezen elmélet egy része nem általánosan elfogadott a szakemberek körében.

A sav-bázis egyensúly

A test sav-bázis egyensúlya szabályozásának hátterében a szervezet folyadéktereinek hidrogénion-koncentrációja (H+) áll. A test különböző részeiben, szöveteiben a kémhatás (pH) eltérő, de az egyes sejttípusokban és a folyadéktérben csak szigorúan meghatározott értékek között változhat a pH.
A szervezet mindig egyensúlyra törekszik
A különböző savat termelő vagy bázikus hatásokra az élettel össze nem egyeztethető szintet is elérhetné a vér vegyhatása, ha a szabályozó mechanizmusok nem lépnének közbe és nem akadályoznák meg azt. Ilyen szabályozás a folyadékterekben található pufferrendszer működése (bikarbonát, foszfát) és a hidrogénionok vesében történő kiválasztásának módosulása-módosítása is. A nátrium a káliummal együtt fontos szerepet tölt be a szervezet ozmotikus és sav-bázis egyensúlyának fenntartásában.
A savasodás: kálciumot, magnéziumot von el a csontokból
A táplálkozás pH-ra gyakorolt befolyása hosszú távon részben kivédhető. Az elfogyasztott ételek által a szervezet pH-értékének – savas vagy lúgos irányba – eltolása az egyensúly felborulását eredményezi, ami azonnali tüneteket nem eredményez. Az egyoldalú táplálkozás hatására hónapok, sőt évek alatt alakulhatnak ki krónikus betegségek. Ha a szervezet hosszú időn keresztül nem képes megszabadulni a nagy savmennyiségtől, akkor saját tartalékaihoz nyúl, és bizonyos ásványi anyagokat, így – a savak semlegesítése céljából – kalciumot, magnéziumot, káliumot, nátriumot von el a „szervezettől”, leginkább a csontokból.

Az elsavasodás tünetei

• állandó fáradságérzet
• (gyakori) fejfájás
• gyenge immunrendszer
• gyomor- és bélpanaszok
• emésztési panaszok
• mellkasi fájdalom
• narancsbőr.
Súlyos esetben állandósulhatnak a túlsavasodás következtében kialakuló ízületi fájdalmak, izomgörcsök, álmosság, idegesség, koncentrációs és alvási zavarok, vérnyomáscsökkenés, valamint immunrendszeri problémák. A lúgosító hatású ételek 70–80%-ot tegyenek ki, a savasító hatású ételek fogyasztási aránya 20–30% legyen, tehát feltétlenül tartalmazzon savasító hatású élelmiszereket is az étrend.

Lúgosítás: hasznos az elsavasodott szervezet számára
Ezért szükség lehet lúgos tápanyagokban gazdag ételekkel, vagy a lúgosodást segítő „kúra” segítségével ellensúlyozni a túlsavasodás káros következményeit, ami elsősorban közérzetünket és anyagcserénket határozza meg. A szervezet komforthiánya a rossz közérzettől az émelygésen, hányingeren, fejfájáson keresztül, az állandó fáradtságérzetig (levertség) sok tünetben nyilvánulhat meg.
A táplálkozás és a pH-érték összefüggései
Egészséges személy számára azért nem feltétlen kell törekedni az egyensúlynak a „patikamérlegen” kimért betartására, mert a szervezet pufferrendszereit nem kell és nem is szabad munka nélkül hagyni. A müncheni Táplálkozástudományi Intézet vezető professzora, Jürgen Vormann szerint a szokásosan fogyasztott állati fehérje kb. negyedét gyümölccsel, zöldséggel (salátával) célszerű helyettesíteni.
Mi okozhat savasodást a szervezetben?

Az egészségtelen, egyoldalú táplálkozáson kívül a szervezet savasodását okozhatja:

• mozgáshiány (de a tejsavtermeléssel járó izomtevékenység is),
• mindennapi egyoldalú idegi megterhelés (stressz),
• radikális táplálkozási divatirányzatok, sztárdiéták,
• koplalás (a fehérjéből nyert energia ketosavak felszaporodásával jár),
• túl sok savképző élelmiszer, savas italok,
• hányás, hasmenéses állapot és betegség (túlnyomóan lúgos anyagok távozhatnak a szervezetből),
• nikotin,
• alkohol,
• koffein (kávé, tea, kólafélék, kakaó, csokoládé),
• számos betegség (pl. diabétesz, allergia, köszvény),
• bizonyos gyógyszerek (pl. vízhajtók).
• gyakran nem gondolunk arra, hogy a fogyókúra szintén savasodást eredményezhet, hiszen a zsírtartalékok bomlásakor savas anyagcseretermékek képződnek.
Délelőtti gyümölcs jobban lúgosít
A nap során fogyasztott élelmiszerek sorrendje sem közömbös a vegyhatás szempontjából: a délelőtti gyümölcsfogyasztás kevésbé tolja savas irányba az anyagcserét, mint a délutáni vagy az esti. A savas hatás közömbösítése is könnyebben megy végbe napközben a munkavégzés okozta légzésfokozódás miatt (ugyanis ilyenkor a tüdő a légzéssel könnyebben kiüríti a vérből a savas kémhatást okozó szén-dioxidot). A délután folyamán inkább a zöldségfogyasztás javasolt.
A hazai táplálkozási szokások lakossági szinten nem, vagy csak ritkán fedezik a megfelelő mennyiségű bázikus anyagot. Általában sok húst, édességet és alkoholt fogyaszt a felnőtt lakosság jelentékeny hányada, keveset mozog, stresszben éli mindennapjait, ami összességében a túlsavasodásnak kedvez.

Lúgosító élelmiszerek

• Teljes őrlésű gabonafélék közül: a hajdina és a köles.
• Zöldségek általában (kivétel a savasító hatásúak): brokkoli, burgonya, cukkini, hagyma, fokhagyma, káposztafélék és minden zöld növény, így például a spenót igen erős lúgosító hatással bír. Karalábé, padlizsán, paprika, paradicsom, uborka (szintén erős lúgosító zöldség), zöldsaláták (endívia, fejes saláta stb.).
• Gyümölcsök (szinte minden, kivéve az áfonya, a szilva): alma, ananász, citrusfélék (mandarin, narancs, citrom), cseresznye, görögdinnye, körte, málna, mangó, meggy, papája, sárga- és őszibarack, szeder, szőlő.
• Hüvelyesek közül a zöldbab és a borsó.
• Olajos magvak: mandula, sült gesztenye.
• Tojássárgája.
• Jó hatással bírnak továbbá: a mák, a fahéj, valamint a tej és a nem túl zsíros tejtermékek (natúr joghurt, kefir).
• Talán nem meglepő, de az anyatej is erősen bázisképző hatású.

Savasító élelmiszerek

• Húsok (baromfi, marha, sertés) – és általában a nagy mennyiségű állatifehérje-bevitel.
• Szalámifélék, virsli.
• Pékáruk.
• Tejtermékek: sajtok, krémsajtok, tartósított tej, vaj.
• Margarin.
• Hüvelyesek: száraz bab, lencse.
• Sütemények, kekszek.
• Cukor, méz.
• Gyümölcsök közül: áfonya, szilva, valamint az összes tartósított gyümölcs (cukorral eltett befőttek, kandírozott készítmények).
• Tésztafélék.
• Olajos magvak: dió, mogyoró, pisztácia.
• Tojásfehérje.
• Szénsavas üdítőitalok.
• Zselatin.

A dietetikus tanácsa

Az egészséges táplálkozás önmagában a savas és lúgos pH-értékek megfelelő egyensúlyát is magában rejti. A ma megfogalmazott ajánlás, miszerint 400–450 g zöldséget és gyümölcsöt szükséges fogyasztani, segít fenntartani a megfelelő környezetet, elkerülni a túlsavasodást.
• Törekedni kell arra, hogy minden étkezésnél szerepeljen zöldség, gyümölcs, a fehérjében és keményítőben gazdag ételek mellé kerüljön több zöldségétel.
• Gyümölcsöket, zöldségeket önálló, kis étkezésekként is bátran lehet fogyasztani. A nyersen is fogyasztható zöldségek, gyümölcsök nem igénylik a sózást, és kerülni kell az édesítésüket is.
• A zöldségek és gyümölcsök fele lehetőleg friss és nyers legyen, hiszen így lehet a legtöbb vitamint és ásványi anyagot kinyerni belőlük.

Lelovics Zsuzsanna
dietetikus